Românii trebuie să fie foarte atenți atunci când iau medicamente. Mai ales că unele dintre ele sunt extrem de periculoase și pot provoca moartea. Un nou raport recent al The Lancet a adus în discuție riscul la care se expun milioane de oameni. Despre acest subiect a ridicat un semnal de alarmă medicul Carmen Dorobăț.
Este pericol uriaș pentru milioane de oameni care se află la un pas de moarte din cauza antibioticelor. În urmă cu doi ani, CDC a făcut o predicție tulburătoare: fără o schimbare radicală a practicilor de utilizare a antibioticelor, agenții patogeni rezistenți la medicamente, care, se estima la acel moment, riscau să provoace anual 700.000 de decese la nivel global, ar putea ucide 10 milioane de oameni până în 2050.
Un raport publicat recent de The Lancet a constatat însă că rata rezistenței la antibiotice se înrăutățește chiar mai repede decât se anticipa. Raportul proiectului Global Research on Antimicrobial Resistance estimează că, în anul 2019, aproximativ 1,27 milioane de persoane au murit direct din cauza rezistenței antimicrobiene. Ceea ce înseamnă cazuri în care pacientul nu ar fi murit dacă infecția ar fi putut fi tratată cu antibioticele standard.
Vine un alt pericol când folosim pastilele în infecții incorecte
Despre acest subiect sensibil a vorbit medicul Carmen Dorobăț. Ea a arătat că problema rezistenței la antibiotice este pe un trend crescător pentru că numărul agenților bacterieni cu multiplă rezistență este tot mai mare, în special când ne referim la Infecțiile nozocomiale.
„Pe măsură ce numărul acestor agenți microbieni este mai mare, numărul antibioticelor care vor putea interveni pentru stăpânirea lor va fi tot mai mic. Așteptăm asadar noi antibiotice care sunt în studii clinice și atenție la folosirea judicioasă a celor pe care le avem la dispoziție la ora actuală”, a spus renumitul doctor.
Dorobăț a arătat că a utiliza 2-3 zile un antibiotic doar pentru o durere de măsea sau de cap este cea mai mare greșeală.
„Pentru că utilizarea unei doze incorecte determină apariția rezistenței la antibiotice și cu atât mai mult, dacă le luăm fără recomandare din partea medicului atunci vine un alt pericol când folosim pastilele în infecții incorecte și așa apare rezistența la antibiotice” a explicat medicul Carmen Dorobăț, la Antena 3.
Riscul reprezentat de antibiotice
Antibioticele sunt medicamente care ucid sau împiedică reproducerea bacteriilor cauzatoare de boli, fără a afecta direct celulele pacientului. Inventarea primelor antibiotice a schimbat radical lumea medicală, oferind un remediu-minune pentru pneumonia severă sau infectarea rănilor, care provocau numeroase decese.
Dar datorită capacității sale de a se reproduce rapid, stafilococul se poate dubla la fiecare două ore atunci când colonizează nasul uman, și poate schimba direct fragmente de cod genetic, pentru că agenții patogeni bacterieni evoluează mult mai rapid decât organismele multicelulare precum oamenii. Când apare o mutație care transmite rezistența la un antibiotic, rezultă rapid o populație mare de agenți patogeni rezistenți, iar mutația poate fi apoi împărtășită cu alte linii de agenți patogeni.