Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă folosirea unui medicament pentru tratarea anumitor pacienţi care se infectează cu noul coronavirus, însă problema este că preţul acestuia este foarte ridicat.
OMS cere ieftinirea tratamentului cu Regeneron şi distribuirea lui în mod echitabil
Medicamentul în cauză se numeşte Regeneron şi este eficient în tratamentul COVID-19 la pacienţii care suferă de boli cronice sau prezintă imunodeficienţă.
Din acest motiv, OMS a cerut companiilor care produc Regeneron să micşoreze preţurile pentru acesta, dar şi să îl distribuie în mod echitabil în toate ţările de pe glob. O altă variantă indicată de OMS ar fi permiterea transferului de tehnologie pentru ca medicamentul să poată fi produs pe scară largă, relatează Reuters.
Tratamentul cu Regeneron în cazul pacienţilor COVID are autorizația de urgență pentru utilizarea în Statele Unite ale Americii. El este aprobat şi în Marea Britanie, începând cu luna august, iar Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat undă verde folosirii acestui tratament acum şapte luni de zile.
Tratamentul este produs de compania americană Regeneron, care îl comercializează în Statele Unite. Medicamentul se bazează pe o combinație de casirivimab și imdevimab, o clasă de anticorpi monoclonali (care imită anticorpii naturali) pentru a combate infecțiile.
Guvernul SUA şi-a permis să plătească peste 2.000 de dolari pe doză pentru acest medicament
Preţul este însă unul prohibitiv: 2.100 de dolari pentru o singură doză.
În ianuarie 2021, Guvernul Statelor Unite a cumpărat totuşi 1,5 milioane de doze, iar recent a făcut o nouă comandă de 1,4 milioane de doze, ce va fi livrata până la finalul lui ianuarie 2022.
Comisia Europeană a făcut o achiziţie mult mai modestă, de doar 55.000 de doze, în vara acestui an.
Recomandarea făcută de OMS privind folosirea Regeneron în tratamentul anti-COVID s-a bazat pe mai multe studii, cel mai important dintre ele fiind publicat în British Medical Journal, în iunie. Acesta a constatat că terapia a redus numărul deceselor la pacienții spitalizați cu imunodeficiență.
Sursă foto: Dreamstime