Lupta cu noul coronavirus e cu un pas mai aproape de a fi câştigată! Un medicament folosit la tratarea celor infectaţi cu SARS-CoV-2 va putea fi distribuit, în curând, pe scară largă.
Versiunile generice ale medicamentului anti-COVID ar putea ajunge în peste 100 de ţări mai sărace
Totul se întâmplă după grupul farmaceutic Merck (Statele Unite) a anunţat un acord care ar putea să permită difuzarea pe scară largă în ţările sărace a unor versiuni generice ale medicamentului său, creat pentru tratamentul celor care au contractat deja COVID-19, transmite agenţia AFP.
MPP (Medicines Patent Pool) a anunţat că a semnat un acord de licenţă voluntară cu Merck pentru a facilita accesul global la un preţ abordabil pentru Molnupiravir. Acesta este un medicament antiviral experimental cu administrare orală menit să fie folosit în tratamentul persoanelor ce au COVID-19.
MPP este o organizaţie internaţională cu sediul la Geneva, susţinută de ONU, care încearcă să faciliteze dezvoltarea şi ameliorarea accesului la medicamente în ţările cu venituri mici şi medii, folosind abordarea inovatoare a acordării de licenţe voluntare şi a utilizării în comun a brevetelor.
Autorităţile de reglementare a medicamentelor din SUA şi UE evaluează deja medicamentul dezvoltat de Merck
Acordul dintre MPP şi Merck va oferi un acces mai mare la Molnupiravir în 105 ţări cu venituri mici şi medii, sub rezerva aprobării sale de autorităţile cu rol de reglementare medicală. Merck va acorda o licenţă organizaţiei MPP, care poate apoi să acorde sublicenţe producătorilor de medicamente generice.
Molnupiravir se află deja în evaluare la nivelul SUA şi în Uniunea Europeană.
Medicamentele antivirale, precum cel dezvoltat de Merck, acţionează prin scăderea capacităţii unui virus de a se răspândi în organism, frânând astfel evoluţia bolii. Administrat pacienţilor aflaţi în primele zile după un test cu rezultat pozitiv, această pastilă anti-COVID-19 reduce la jumătate riscul de spitalizare, potrivit unui studiu clinic realizat de grupul Merck, cunoscut şi sub numele de MSD în afara Statelor Unite.
“Un instrument potenţial important care va contribui la rezolvarea crizei sanitare actuale”
Charles Gore, directorul executiv al MPP: “Rezultatele provizorii ale pastilei Molnupiravir sunt convingătoare şi noi considerăm că acest tratament candidat cu administrare orală este un instrument potenţial important care va contribui la rezolvarea crizei sanitare actuale.”
Reprezentantul MPP speră ca acest prim acord de licenţă voluntară să fie urmat de acorduri similare şi cu alte companii farmaceutice.