Pacienții care nu au voie să ia antivirale! Alexandru Rafila a dat cărțile pe față: Au un anumit grad de toxicitate
Ministrul Sănătății a anunțat că toate spitalele din România au stocuri de antivirale, cele folosite pentru pacienții infectați cu coronavirus, subliniind că numărul celor care le sunt administrate aceste medicamente a crescut.
Pe acest fond, spune Alexandru Rafila, autoritățile deja au contactat producătorii pentru a reface rapid aceste stocuri.
De asemenea, oficialul român a mai explicat că aceste medicamente nu se administrează oricărui pacient care este infectat cu coronavirus și nici nu se administrează la cererea acestuia. Alexandru Rafila spune că antiviralele au un anumit grad de toxicitate, motiv pentru care acestea sunt administrate doar la recomandarea medicului.
„Consumul a crescut foarte mult, dar noi deja de două săptămâni am contactat producătorii încât să putem să refacem rapid acest stoc, să existe acces la antivirale. Chiar astăzi am discutat cu cineva, îmi spunea despre o persoană asimptomatică, care a fost diagnosticată întâmplător şi mă întreba dacă să apeleze la un centru pentru antivirale.
Răspunsul a fost categoric nu antivirale, pentru că sunt medicamente cu un anumit grad de toxicitate care nu trebuie ignorat şi noi am pus la dispoziţie pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi cred că sunt şi la Direcţia de Sănătate Publică, un soi de compendiu care explică care sunt aceste efecte adverse.
Ele trebuie administrate doar atunci când este necesar, nu la cererea pacientului, ci la indicaţia medicului, la formele medii care au eventual comorbidităţi şi antiviralul previne exacerbarea simptomatologiei bolii de bază sau a infecţiei”, spune ministrul Sănătății.
Spitalele din România au antivirale
În cadrul unei declarații de presă de la Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă în România au existat cazuri de spitale care să nu mai aibă stocuri de antivirale, însă oficialul român a răspuns că „nu”, adăugând că autoritățile monitorizează zilnic acest lucru.
„Nu, noi zilnic monitorizăm acest lucru. Dacă sunt astfel de unităţi, fie mobilizăm din stoc, fie între spitale, care au mai mult spre ceilalţi, dar în scurt timp vom avea o nouă cantitate de antivirale. Mai este Favipiravirul, care este disponibil, deci nu cred că o să intrăm într-o criză, dar într-adevăr, pe măsură ce s-au acumulat mai multe cazuri, e normal şi consumul să crească, dar nici nu puteam să facem un stoc foarte mare anterior”, spune șeful de la Sănătate.
Mai mult decât atât, ministrul Sănătății a anunțat că se lucrează la două vaccinuri împotriva coronavirusului, unul dintre ele pe varianta BA1 și unul pe variantele BA4 și BA5.