Medicamentul pe care extrem de mulți români îl consumă. Ce trebuie să știi despre el, de fapt

Pastile medicamente

Sursă foto: Dreamstime

Prescrierea abuzivă a acestor medicamente poate fi periculoasă pentru copii, a avertizat recent dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul „Alessandrescu-Rusescu” din Bucureşti. Acesta a tras un semnal de alarmă și a explicat faptul că este necesar un nivel ridicat de precauție.

Avertisment pentru părinți! Prescrierea abuzivă a acestor medicamente, periculoasă pentru copii. Un medic a tras semnalul de alarmă

Așadar, medicul a avertizat, într-o postare realizată pe pagina sa de socializare, că prescrierea întârziată a antibioticelor nu influenţează în sens negativ evoluţia copiilor preşcolari sau şcolari. Informațiile respective reies dintr-un studiu realizat de un grup de cercetători din Spania.

„Apropos de prescrierea de antibiotice fără motiv, doar din caza unei abordări „defensive”. Acest studiu, din Spania, dovedește că prescrierea întârziată a antibioticelor nu influențează în sens negativ evoluția copiilor preșcolari sau școlari (nu este un studiu referitor la sugarii cu boli respiratorii!) cu infecții necomplicate ale căilor respiratorii.

Poate mai reducem și noi prescripțiile mult prea entuziaste de antibiotic pentru orice copil răcit, cu febră… Antibioticele nu combat nici tusea, nu scad nici febra și nici nu desfundă nasul în bolile virale atât de obișnuite acum în sezonul rece”, a scris medicul pe Facebook.

Amintim că dr. Mihai Craiu este medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” şi creatorul Spitalului Virtual pentru Copii, unde oferă cunoștințe medicale părinţilor.

Un alt avertisment a fost lansat de medicul Octavian Jurma

Anterior, medicul Octavian Jurma a avertizat la rândul lui că școlile sunt „noduri de rețea care conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele”. Din acest motiv, trebuie să fim atenți la numărul mare de infectări și internări în rândul copiilor.

„Un alt aspect este numarul mare de infectari si internari in randul copiilor. Scolile nu sunt simple focare, sunt noduri de retea care conecteaza grupuri sociale care nu au alte conexiuni intre ele. Chiar si familii care lucreaza in izolare de acasa si nu au nici contact social direct cu lumea exterioara, se pot infecta prin intermediul copiilor obligati sa mearga fizic in scoli infestate de COVID-19.

Din punct de vedere al spitalizarilor, Omicron este pentru copii si tineri o varianta mai periculoasa decat Delta, chiar daca din fericire nu este si mai letala. Asadar faptul ca lasam virusul sa circule nestingherit si sa produca de doua ori mai multe cazuri decat Delta o sa ne produca mari probleme atat pe termen scurt cat si pe termen lung datorita long-covid.

Esecul adoptarii certificatului verde si implict esecul campaniei de vaccinare nu trebuia rasplatit cu relaxare dar nici pedepsit cu „vaccinarea mioritica” (infectare obligatorie in masa). Vad ca multi au inceput sa creada politicieni care anunta acum sfarsitul pandemiei chiar inainte de a trece valul 5. Toate aceste mesaje descurajeaza si mai mult vaccinarea de care avem nevoie sa imblanzim varianta Omicron, care e doar cu 25% mai putin severa nativ decat Delta.

Sa nu uitam totusi ca aceiasi politicieni ne-au mai anuntat odata ca s-a terminat pandemia dupa valul 3-Alpha doar ca sa fie luati prin surprindere de valul 4-Delta. Pandemia se va termina doar daca virusul se va plictisi de noi si va pleca sau daca ne vom plictisi noi de virus si ne vom vaccina. Pana atunci, asa cum se vede, in Romania fiecare val care teoretic a terminat pandemia, a fost urmat practic de un val si mai periculos”, a scris medicul.