Cele mai cunoscute formule sub care îl găsim în farmacii sunt Nurofen, Advil, Midol și Motrin. Dar, ca orice medicament, vine la pachet cu unele riscuri. Mai ales când ibuprofenul se administrează zilnic. Iată de ce ar trebui să fiți atenți dacă obișnuiți să luați ibuprofen, potrivit Healthdigest.
Acest medicament funcționează prin inhibarea unei enzime care ajută la producerea unor compuși numiți prostaglandine. Prostaglandinele sunt asociate cu durerea și inflamația în organism. Perioada de timp în care ibuprofenul acționează asupra inflamației depinde de mai mulți factori, cum ar fi doza, greutatea și vârsta.
Doza tipică de ibuprofen este de 200 de miligrame. Healthline avertizează însă să nu se ia mai mult de 1.200 de miligrame pe zi.
Acest tip de medicament este foarte popular pentru că este eficient, relativ ieftin, disponibil fără rețetă și, în general, este considerat sigur. Lucrurile nu stau chiar așa. Iată ce probleme pot apărea dacă ibuprofenul este luat zilnic în doze mari.
S-ar putea să vă doară burta
Un efect secundar comun al ibuprofenului este un stomac deranjat. Acesta este motivul pentru care se recomandă să-l luați cu lapte. Alături de durerea abdominală și indigestie, efectele secundare frecvente includ greață, vărsături și diaree. Dacă observați că aveți scaun negru, acesta este un semn că ați luat prea mult.
Ibuprofenul nu este sigur pentru toată lumea. Femeile însărcinate sunt sfătuite să-l evite, la fel și persoanele cu probleme hepatice. Dacă ați avut în trecut o reacție alergică la un AINS, aveți ulcer peptic sau ați avut sau dacă sunteți pe cale să aveți o intervenție chirurgicală, nu luați ibuprofen.
Risc crescut de accident vascular cerebral
În 2015, Food and Drug Administration a schimbat avertismentele privind AINS. Potrivit FDA, informațiile actuale includ acum: riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral care pot crește odată cu utilizarea prelungită. Riscul poate fi mai mare la doze mai mari. Toată lumea are un risc crescut, chiar și persoanele care nu au boli cardiovasculare.
Poate duce la afecțiuni renale
Potrivit Fundației Naționale pentru Rinichi, utilizarea intensă sau pe termen lung a ibuprofenului poate duce la „boală cronică de rinichi, cunoscută sub numele de nefrită interstițială cronică”.
Sângerare internă
Oricât de tentant ar fi să luați ibuprofen pentru a trata durerile, acesta poate avea efecte secundare grave. Una dintre ele este sângerarea gastrointestinală. Dozele mari pot provoca asta. De fapt, persoanele care iau doze mari în mod regulat au de trei ori mai multe șanse de a experimenta acest simptom, arată un studiu Clinical Gastroenterology and Hepatology. Un AINS „tradițional” precum ibuprofenul dublează cu mult riscul de complicații pentru persoanele care iau până la 1.200 de miligrame pe zi.
Risc de leziune musculară sau deteriorare a articulațiilor
Ați lua ibuprofen în mod regulat dacă ați ști că ar putea „declanșa o spirală de inflamație care duce la boli autoimune”?, s-a întrebat site-ul Experience Life într-o analiză. Acesta a arătat că oameni care iau AINS pe o perioadă lungă de timp pot agrava de fapt starea care le provoacă durerea și inflamația. Artrita este un exemplu. În plus, un studiu din Jurnalul de Reumatologie a confirmat legătura dintre AINS și deteriorarea articulațiilor.
Complică problemele de hipertensiune arterială
Dacă luați un medicament pentru tensiune arterială mare, ibuprofenul îl poate face mai puțin eficient. Hipertensiunea arterială este îngrijorătoare, deoarece poate duce la probleme de sănătate dacă nu este tratată, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.