Anunțul făcut direct de Rafila. Toți românii trebuie să știe

Alexandru Rafila a anunțat că autorizațiile pentru Molnupiravir şi Paxlovid au fost emise și că unul dintre cele două antivirale ar putea fi disponibil la finele lunii, însă acest lucru depinde şi de producător. Rafila a menţionat că în baza evaluării realizate de către Comisia de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii, va fi pregătită medicaţie antivirală pentru circa 250.000 de pacienţi.

„Ele sunt produse de două companii americane, există un acord cadru cu UE, dar nu putem să aşteptăm operaţionalizarea acelui acord cadru pentru că prin acel acord cadru probabil că vor veni peste un interval de timp destul de mare şi atunci noi suntem puţin contracronometru, primul pe care îl vom avea disponibil îl vom pune la dispoziţia pacienţilor care sunt evaluaţi în aceste centre ambulatorii de evaluare. Sper că spre sfârşitul acestei luni să avem disponibile primele cantităţi din unul dintre cele două produse, depinde foarte mult însă şi de producător, de disponibilitatea lui”, a explicat ministrul Sănătății.

Ministrul a mai precizat că aceste două antivirale nu se vor găsi în farmacii, dar că pacienţii care vor avea nevoie de ele vor beneficia de gratuitate.

„Nu se găsesc în farmacii, ele vor fi gratuite. Vor fi gratuite şi furnizate ţintit acelor pacienţi pentru care beneficiul este maxim şi pentru care riscul de a le utiliza este mic, după evaluare”, a spus el.

Inițial, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut o declarație de presă la Palatul Victoria de unde a anunțat că în cursul zilei de miercuri vor fi emise autorizațiile pentru nevoi speciale în cazul a două medicamente importante pentru tratarea bolnavilor de COVID.

Alexandru Rafila a anunțat că, după multiple întâlniri, comisia de boli infecțioase a definitivat în cursul zilei de marți o estimare cu privire la necesarul de medicație antivirală.

”Astăzi deja emitem autorizaţiile pentru nevoi speciale pentru cele două medicamente inovative care se află la dispoziţie. De ele vor beneficia pacienţii aflaţi la risc, cu comorbidităţi, care, în cazul infecţiei, vor primi aceste antivirale încă din primele zile de boală.”, spune oficialul.

Ministrul Sănătății a mai adăugat că medicamentele antivirale inovative nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate și că ele trebuie utilizată cu prudență, subliniind, totodată, că acestea trebuie administrate după un algoritm de investigații.

”(…) care se adresează pacienţilor care îl pot primi, pentru că medicaţia antivirală este o medicaţie cu un grad de toxicitate destul de important şi pacientul trebuie evaluat înainte, încât să poată să i se administreze acest tip de medicaţie”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Când va ajunge Paxlovid în România?

Înainte de Crăciun, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a întâlnit cu reprezentanții Pfizer pentru a aduce în România antiviralul împotriva coronavirusului, numit Paxlovid. Pilula este recomandată pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii.

Pe acest fond, directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian, a venit cu explicații în ceea ce privește timpul în care pastila anti-COVID produsă de Pfizer va ajunge și în România. Acesta spune că în mod normal, după ce un medicament primește autorizația de punere pe piață, producția acestuia durează între două și șase luni.

Un alt factor important este numărul de state care doresc același medicament, spune Dragoș Damian, care adaugă că SUA, Australia și Marea Britanie au plasat deja comenzi mari în ceea ce privește primul antiviral împotriva coronavirusului, numit Paxlovid.

”În mod normal, un medicament, după ce se dă acea autorizație de punere pe piață, acea certificare, producția durează între două și șase luni. Depinde de coada la care trebuie să stai ca să ajungi la acel medicament. Se pare că au plasat comenzi foate mari SUA, Australia și Marea Britanie, care au furat un pic startul și au aprobat mai repede aceste medicamente decât Agenția Europeană”, a declarat acesta la Antena 3.

Paxlovid ar putea ajunge în România în primăvară

Potrivit unei estimări a directorului Terapia Cluj, antiviralul împotriva coronaviruslui ar putea ajunge în România în martie-aprilie.

”Eu, dacă ar fi să fac o estimare, aș spune că undeva între 1 și 3 luni este probabilitatea ca unul dintre cele două medicamente să ajungă în România. Undeva prin martie-aprilie”, mai spune Dragoș Damian.

De asemenea, Dragoș Damian a vorbit și despre prețul pe care acest antiviral îl va avea. Directorul Terapia Cluj spune că Paxlovid nu este ieftin, motiv pentru care prețul nu va fi accesibil pentru oameni dacă nu este decontat.

El a adăugat că prețul antiviralului este undeva între 500 și 700 de dolari, potrivit datelor oficiale din Marea Britanie și din Statele Unite ale Americii.

”Medicamentul trebuie să fie decontat. Nu este deloc ieftin. (…) Datele din Marea Britanie și America arată undeva între 500 și 700 de dolari. Prețul nu este deloc accesibil. Nu este un medicament să îți faci stoc acasă. Să îl cumperi din farmacie să îl ai sau să îl iei cum îți trece prin minte. Pentru că este un medicament care trebuie prescris de medic și are efecte secundare”, a declarat directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian, la Antena 3.