”Toată lumea spune că ei se duc acolo pentru că, în timp ce un medic specialist are în medie în România 700 de euro, într-o ţară din OECD (n.r. – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) câştigă în medie 7.900 de euro pe lună. Dar nu acesta este motivul adevărat. Pe primele locuri sunt menţionate drept motive faptul că nu se pot realiza profesional şi că nu mai suportă atmosfera de blamare şi de presiune din partea instituţiilor statului”, a afirmat, preşedintele CMR.
Potrivit acestuia, în Uniunea Europeană media este de 3,6 medici la o mie de locuitori, în timp ce în România media este de 1,9 de medici la o mie de locuitori.
”Dacă ne raportăm la această medie, înseamnă că în loc de 43.000 de medici cu drept de liberă practică ar trebui să avem circa 86.000 de medici cu drept de liberă practică. Asta este statistic, pentru că nu ştim dacă poate să-i absoarbă piaţa, dar oricum se vede că este un deficit major de medici. Şi nimeni nu a făcut până acum o cercetare adevărată care să vadă nevoia reală de medici pe anumite specialităţi. Pe chirurgie cardiacă, în martie aveam 86 de medici specializaţi în acest domeniu. În acest moment, avem 81, cinci au plecat”, a mai menţionat Astărăstoae.
Unde pleacă?
Peste 2.800 de medici au solicitat în anul 2011 certificate profesionale curente colegiilor medicilor din întreaga ţară pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, informează Colegiului Medicilor din România (CMR). Primele trei ţări alese de medicii români ca destinaţie sunt Germania, unde au plecat 835 de medici, Marea Britanie, spre care s-au îndreptat 611 medici, şi Franţa unde au mers 560 de medici.
Preşedintele CMR a mai spus că singura măsură de protest în cazul în care guvernanţii nu vor ţine cont de solicitările medicilor în noul proiect de lege a sănătăţii este demisia în bloc a cadrelor medicale.
”Dacă unul din obiectivele Adunării Generale nu se acceptă, medicii îşi dau demisia. Dacă nu se acceptă mărirea de venituri, precizarea în mod expres că medicul nu este funcţionar public etc., medicii îşi dau demisia. Toate sunt în bloc şi nenegociabile. Unul dacă lipseşte, am luat această decizie, pentru că nu se mai poate”, a precizat Astărăstoae.