Ministrul Sănătăţii are intenţia de a demara acest proiect , mai întâi ca pilot pe câteva spitale din România, în trimestrul I din 2014, pentru a scoate medicul din grila bugetară. “Trebuie sa facem echipă. Ministerul Sănătăţii, singur, fără sprijinul dumneavoastră, nu are cum să realizeze reforma în sistemul sanitar. Vă solicit tot sprijinul în acest sens”, le-a mai transmis ministrul Sănătăţii.
În aşteptarea discuţiilor din această săptămână cu FMI, BM şi CE, Ministrul Sănătăţii a transmis printr-o videoconferinţă CNAS, secretarilor MS, Sanitas, DSP-urilor şi CJAS-urilor că principala directie de reforma pe care conducerile MS şi CNAS o au în vedere este echilibrarea componentelor sistemului sanitar.
"În discuțiile pe care le vom avea în această săptămână cu FMI, BM, CE, vom accentua reforma structurală, vom pune preț pe ceea ce se numește dezvoltarea sistemului prespitalicesc. Toți managerii trebuie să înțeleagă că acesta este drumul corect. Îi rog pe manageri să înțeleagă că în bugetele spitalelor sunt resurse. Important e cum reușesc să le dirijeze acolo unde este nevoie şi unde pot fi utilizate într-un mod mai eficient", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.
În acest sens, ministrul Sănătăţii le-a solicitat managerilor de spitale să găsească resursele necesare pentru ca până la sfârșitul anului 2013 activitatea să se desfășoare fără sincope majore şi să acopere necesarul de finanțare, fără a tăia din drepturile salariale ale personalului.
"Aveți foarte multe pârghii la dispoziție, de dumneavoastră depinde cum le utilizați. Amintiți-vă că, dacă dați mai multe consultații în ambulatoriu și faceți mai multe internări de zi, s-ar putea să aveți mai mulți pacienți multumiți, cu mai multe cazuri rezolvate, decât pacienți care așteaptă la ușile spitalelor pentru internare continuă", a subliniat ministrul Eugen Nicolăescu.
În cadrul întânirii, s-a stabilit ca, până la 15 august 2013, prefecţii judeţelor să evalueze planurile de măsuri întocmite de manageri, cu consultarea CJAS-urilor şi a DSP-urilor, sub coordonarea consiliilor locale. După 20 august 2013, MS va analiza aceste planuri trimise de prefecţi şi va decide cele mai potrivite măsuri.
În ceea ce priveşte principalele proiectele ale MS, conducerea MS le-a precizat managerilor de spitale că în câteva zile va exista o formă finală a legii privind răspunderea civilă (legea malpraxis), care va fi adusă din nou în atenţia opiniei publice pentru dezbatere.
Citeşte aici o analiză despre efectele scoaterii medicilor din grila de salarizare bugetară : Salariile pentru care medicii ameninţă cu greva