Tradiţionalii mititei sau mici, consumaţi la grătar sau la terasă, au intrat în meniul românilor de ani de zile, însă medicii spun că ei trebuie consumaţi cu măsură şi doar dacă sunt produşi din ingrediente verificate. Mai mult de atât, asocierea lor cu băuturile alcoolice nu este deloc potrivită pentru pentru ficat şi digestie.

Astfel, micii se prepară din carne tocată, în amestec (porc cu vită sau vită cu oaie) sau provenind de la un singur animal, maturată cu supă de oase, adaos de grăsime, condimente, afânători (bicarbonat de sodiu), uneori cu adaos de texturate de soia sau fosfaţi – care sunt complet nesănătoşi -, coloranţi şi conservanţi cu potenţiale efecte cancerigene.

Asocierea micilor cu pâine şi bere înrăutăţesc şi mai mult digestia, putând provoca steatoza hepatică, aşa-numitul ficat gras. De asemenea, consumul excesiv de mici poate duce la creşterea riscului de apariţie a anumitor forme de cancer, cum este cel de vezică, de pancreas sau cel de colon, a pancreatitelor acute sau cronice. Micii conţin cantităţi mari de sare, fiind contraindicaţi persoanelor obeze, hipertensive, diabeticilor, celor cu boli hepato-renale sau dislipidemie.

Totuşi, micii pot fi conumaţi cu moderaţie, sporadic, atunci când suntem siguri de compoziţia lor, cu muştar natural şi cu cantităţi moderate de vin roşu, fără sulfiţi, în felul acesta scăzându-le toxicitatea, scrie adevarul.ro.

De asemenea, frigerea lor incompletă poate duce la contaminarea cu Trichinella spiralis, un parazit care produce apariţia unei boli grave numită trichineloză. Aceasta se manifestă prin diaree abundentă, însoţită de vomă, dureri abdominal, febră, conjunctivită, urticarie şi dureri musculare generalizate.

Există însă şi forme extrem de grave ale acestei boli, care au loc atunci când larvele invadează plămânii, inima sau sistemul nervos central. În general, mititeii sunt indigeşti din cauza cantităţii foarte mari de grăsime animală (peste 20%), bogată în acizi graşi saturaţi, care pot declanşa probleme cardiovasculare. De asemenea, mititeii au densitate calorică mare, contribund la apariţia supraponderalităţii şi a obezităţii. Atunci când sunt fripţi pe grătarul cu foc direct devin toxici din cauza arsurii şi a contaminării cu hidrocarburi policiclice aromate.