Medicii au intrat în alertă! Au fost confirmate două cazuri de meningită cu virusul West Nile la Brăila

Informațiile înregistrate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila arată că este vorba despre un bărbat, în vârstă de 71 ani, cu domiciliul şi expunerea în localitatea Gropeni, internat în data de 29 august, şi de o femeie în vârstă de 86 ani, cu domiciliul şi expunerea în municipiu, internată în data de 30 august.

Trebuie menționat că bărbatul a fost internat în Secţia Medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă şi femeia, la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul aceleiaşi unităţi medicale. Mai apoi, ambii au fost transferaţi în ATI, cu o formă severă de boală.

„Sunt primele două cazuri de meningită cu virusul West Nile confirmate pe raza judeţului nostru în perioada de supraveghere iunie 2022 până în prezent. Imediat ce instituţia Prefectului Judeţul Brăila a fost informată cu privire la aceste două cazuri, am transmis o informare rapidă către toate UAT-urile de pe raza judeţului, odată cu setul de măsuri aplicabile în astfel de cazuri.

Am discutat cu autorităţile publice locale despre situaţia înregistrată şi am primit asigurări că se vor aplica măsurile ce se impun. Imediat după informare, Primăria Municipiului Brăila a luat toate măsurile necesare limitării răspândirii acestui virus, urmând să demareze rapid acţiuni de dezinsecţie împotriva ţânţarilor.

De asemenea, mâine dimineaţă, la prima oră, am convocat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aprobării planului de măsuri privind combaterea răspândirii acestui virus”, a transmis prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei.

Virusul West Nile face ravagii în Europa

Tot mai multe cazuri de febră West-Nile sunt înregistrate şi în Europa. În Germania nu s-au semnalat infectări la oameni, dar există un caz într-o grădină zoologică.

Anul acesta, aproape 200 de persoane au fost infectate cu virusul West-Nile. Conform raportului săptămânal al ECDC, de la debutul perioadei de contaminare s-au înregistrat până miercuri inclusiv 188 de persoane infectate.

Cele mai multe dintre aceste cazuri au fost semnalate în Italia (144), unde s-au înregistrat şi 10 cazuri de deces. Alte infectări au fost înregistrate în Grecia (39), Austria (2), România (2) şi Slovacia (1).

De asemenea au fost înregistrate în Serbia 34 de cazuri de infectare, respectiv 3 decese. Perioada de contaminare durează, conform ECDC, din iunie până în noiembrie.

Virusul atacă atât păsări, cât şi cai sau oameni. În cazul oamenilor evoluţia infecţiei este aproape de neobservat sau doar uşoară.