Potrivit acestora, dacă vor semna contractul-cadru în forma sa actuală, ce urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie, vor ajunge la faliment şi vor fi afectate serviciile medicale şi tratamentele care trebuie oferite pacienţilor, dar şi întreţinerea cabinetelor.
Ei solicită organismelor de control abilitate să verifice modul în care MS şi CNAS au gestionat banii contribuabililor. Reprezentanţii medicilor de familie mai cer şi intervenţia primului-ministru pentru a rezolva “modul haotic” în care MS înţelege să gestioneze criza sistemului de sănătate.
Medicii de familie nu sunt de acord nici cu încercările ‘patetice’ ale ministerului de a introduce o sciziune între specialităţi. Referitor la acest aspect, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a subliniat, într-o conferinţă de presă, că medicii de alte specialităţi nu agreează ideea de a-i înlocui pe medicii de familie dacă aceştia nu vor semna contractul-cadru, considerându-l “ilega”’.
Medicii de familie au mai decis că vor ataca în instanţă orice control injust sau ilegal la care se aşteaptă din partea MS, Casei de Asigurări şi vor refuza categoric să semneze un contract “înrobitor şi înjositor”.
Ei s-au referit în cadrul întâlnirii de sâmbătă şi la recentele hotărâri ale MS pe care le-au apreciat ca fiind “abusive”. “Ne este afectată profesia, suntem puşi să plătim programul de informare al MS şi să “edităm carduri”, în loc să consultăm pacienţii, ni se impune muncă forţată fără asigurarea celor necesare, suntem umiliţi în permanenţă aruncând vina dezastrului din sistem asupra medicilor”, a mai spus dr. Rodica Tănăsescu.
La rândul său, reprezentantul Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu, dr. Cosmin Alexandrescu, a spus că încercarea de a dezbina medicii este de neacceptat. “Guvernul acreditează noţiunea că medicina este o meserie nesimţită. Ceea ce face acest Guvern este un genocide”, a spus dr. Alexandrescu.
Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de degradarea progresivă a situaţiei acestei specialităţi, dar şi a sistemului de sănătate în general. Potrivit acestora, contractul-cadru, care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie pe o perioadă de doi ani, nesocoteşte principiul consolidării bazei pentru a întări întregul sistemul, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilor şi încearcă deprofesionalizarea. “Proiectul de norme de aplicare a contractului-cadru distruge orice speranţă de supravieţuire a cabinetelor”, susţin aceştia.
Ei nu sunt de acord cu impunerea aşa-numitului buget orientativ cu centrele de permanenţă şi nici cu desfiinţarea sporurilor din zonele izolate.
Aceştia resping ideea ca unui bolnav cronic să i se accepte o singură reţetă odată la trei luni, în condiţiile în care acesta are mai multe boli asociate, care necesită tratamente, şi uneori din cauza stării de sănătate trebuie să ajungă la doctor de mai multe ori.
Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru pe 2011
12 februarie 2011, 17:48
Ultima modificare în 12 februarie 2011, 19:48
Medicii de familie au anunţat sâmbătă că vor acţiona în justiţie toate actele normative ce încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi cadrelor medicale şi vor refuza să semneze contractul-cadru pe 2011, care, în opinia lor, este “înrobitor şi înjositor”.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook