Medicii de familie vor fi obligaţi să acorde asistenţă medicală în centrele de permanenţă. Ei vor fi retribuiţi la nivelul unui medic specialist care face gărzi, adică vor primi între 100 şi 600 lei.
În acest moment există la nivel naţional 83 de centre unde practică 580 de Medici. În 17 judeţe un există nici un centru de permanenţă.
Guvernul a emis o Ordonanţă prin care obligă medicii de familie să asigure permanenţa la centrele din raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea, a anunţat ministril Sănătăţii, Attila Cseke.
El a arătat că reglementarea privind centrele de permanenţă există 2005 când au fost înfiinţate 288 de centre unde lucrau 1.818 medici, dar pentru că din 2008 s-a schimbat legea şi medicii aveau posibilitatea şi nu obligaţia de a asigura servicii medicale, banii alocaţi în bugetul Ministrului Sănătăţii pentru funcţionarea centrelor nu au fost cheltuiţi.
“În 2009 din cele 20 milioane lei alocate au fost cheltuite doar 11,42 milioane lei, iar anul trecut din 21 milioane lei alocate au fost cheltuite 13,18 milioane lei », a spus Cseke.
El a explicat că medicii vor fi obligaţi să asigure permanenţă în fiecare zi lucrătoare între orele 15.00 şi 8.00 dimineaţă a doua zi, iar sâmbăta, duminica şi de sărbătorile legale de la 8.00 dimineaţa până la 8.00 dimineaţa a doua zi.
"Se va asigura un acces mai rapid, la orice oră şi în orice zonă la serviciile de meicină primară şi se va reduce presiunea pe serviciile de urgenţă", a mai arătat Cseke.
El a precizat că medicii vor avea la dispoziţie autovehicule utilate corespunzător pentru a se deplasa la domiciliul pacienţilor care solicită asistenţă medicală. Acum există 110 astfel de autovehicule care vor fi date în comodat autorităţilor locale.