Medicii de familie din Capitală primesc definiția de caz pentru paralizia acută flască

Medicii de familie din București au primit o informare din partea Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) cu privire la paralizia acută flască (PAF) și definiția de caz pentru poliomielită. Această măsură vine ca urmare a riscului ridicat de import al poliovirusurilor în România, datorat ratei scăzute de vaccinare și a supravegherii inadecvate a poliomielitei.

Definiția de caz pentru paralizia acută flască

Conform informațiilor primite, un caz de PAF este definit ca orice persoană sub 15 ani care prezintă paralizie flască bruscă sau slăbiciune musculară, dar și orice persoană de orice vârstă, în cazul în care poliomielita este suspectată. Definiția de caz a fost trimisă medicilor ca urmare a unei adrese de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care semnalează circulația poliovirusurilor în Europa și riscurile pentru România. Aceasta este o măsură de prevenire pentru ca orice caz potențial să poată fi observat și diagnosticat rapid.

CNAS card de sanatate
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Datele INSP indică o acoperire vaccinală insuficientă în rândul copiilor: doar 66,7% dintre copiii din mediul urban și 60,4% din mediul rural au fost vaccinați împotriva poliomielitei. Aceste cifre sunt sub nivelul optim de vaccinare, care ar trebui să fie de peste 95%. În 2022, acoperirea vaccinală a fost și mai scăzută, ceea ce amplifică riscurile de import al poliovirusurilor din țările endemice. Rata scăzută de vaccinare a fost corelată și cu problemele legate de neprezentarea la medic pentru imunizare.

Măsuri de prevenire și monitorizare continuă

Autoritățile sanitare atrag atenția asupra importanței vaccinării și a menținerii unor rate ridicate de acoperire vaccinală pentru prevenirea poliomielitei. În acest sens, DSPMB monitorizează continuu circulația virusurilor poliomielitice, efectuând săptămânal prelevări de probe din apele uzate, toate testele fiind negative până în prezent. Reprezentanții INSP subliniază că poliomielita poate fi prevenită prin vaccinare, iar pentru a evita reapariția acestei boli în România, este esențial ca vaccinarea să fie completă și efectuată conform programului național.

În acest context, DSPMB recomandă populației să colaboreze strâns cu medicii de familie și pediatrii pentru a asigura completarea schemei de vaccinare conform Calendarului Național de Vaccinare. De asemenea, autoritățile subliniază necesitatea promovării vaccinării active, având în vedere impactul pe care poliomielita îl poate avea asupra sănătății publice și a calității vieții celor infectați.