Cel puţin jumătate dintre ei nu vor semna nicio reţetă compensată sau gratuită. Pacienţii vor putea doar să ceară o consultaţie, dar vor primi doar reţete simple, nu și trimiteri la specialist. 

„În ceea ce priveşte finanţarea, am cerut exact ceea ce au colegii noştri din policlinicile de ambulatoriu integrat, fiind şi noi parte a sistemului public de sănătate. Dar mai ales, am cerut să ne putem face meseria noastră de medici. Pacienţii ştiu foarte bine că suntem îngropaţi în hârtii. Că îi trimitem după hârtii inutile. Că vin după trimiteri inutile. Că sistemele informatice merg mizerabil şi generează imputări şi sancţiuni pentru medici. Că mii de medici au primit sancţiuni şi imputări şi plătesc medicamentele pacienţilor doar pentru că legislaţia este neclară”, a spus Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie.

 „Protocoalele terapeutice au fost transformate într-un pat al lui Procust și nu putem să le dăm pacienților noștri ce au nevoie fără teamă de a ni se imputa rețetele respective”, a acuzat medicul.

Ea susţine că situația este cunoscută autorităților și că aceleași cerințe le aveau medicii de familie și la începutul anului trecut.

„Partea de debirocratizare și de protocoale putea fi rezolvată de mult timp și nu s-a întâmplat. În 28 decembrie am avut o întâlnire mai serioasă la nivelul Ministerului Sănătății și de-abia atunci au spus că vor începe să inițieze niște modificări de legisaltie. Noi plătim sancțiuni și imputări legate de sistemul informatic care nu fctioneaza de ani de zile. De ani de zile arătăm că legislația e proastă și asta duce la imputări și nu se întâmplă nimic, iar în 2017 am avut foarte multe încercări de a rezolva această situație, am ieșit și în stradă în 15 noiembrie, tocmai ca să nu afectăm fctionarea cabinetelor”, a arătat dr. Tănăsescu.

„Aş vrea să vă spun că nu am dorit să ajungem aici şi că facem tot ce putem pentru ca pacienţii noştri să nu fie afectaţi. Vom elibera reţete simple. Asta nu înseamnă că nu eliberăm reţete. Datoria noastră ca medici se referă la actul medical: consultaţii, un diagnostic corect şi o schemă de tratament. Aceste lucruri le vom face. Ce nu putem face – întrucât contractul cu casa nefiind activ, nu avem posibilitatea legală – este eliberarea drepturilor pacienţilor în relaţie cu sistemul de asigurări. Actul medical îl facem şi îl facem din generozitate pentru pacienţii noştri, pentru că nu suntem plătiţi în acest moment de Casa de Asigurări. Şi totuşi, majoritatea covârşitoare dintre noi vor consulta pacienţii fără să impună taxe pentru pacienţii noştri. Ne dorim din suflet ca această situație să nu dureze mult”, a declarat dr. Tănăsescu, precizând că medicii au încercat să reprogrameze pacienții cronici, ca să evite această perioadă din ianurie și să aibă medicamentele necesare.

 

„Hai să ne întrebăm de ce ani de zile Casele de Asigurări puneau plafoane la medicamente și oamenii nu au avut medicamente? Să întrebăm de ce în prezent, când trimiți pacientul să își facă analize, de cele mai multe ori, nu există plafon? Când îl trimiți la imagistică, la ecografie sau în altă parte, nu e plafon. Toate aceste probleme există și Casele de Asigurare nu au făcut nimic să le rezolve”, a punctat președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie.

UPDATE 10.30

Medicii de familie anunţă că îşi vor continua protestul şi nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Naţională de Sănătate, fiind nemulţumiţi de fondurile alocate. 

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu Adalgiza, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că mai puţin de jumătate dintre medicii de familie au semnat acte adiţionale cu Casa de Asigurări de Sănătate. 

„A început semnarea actelor adiţionale din 27 (n.r. – decembrie). Mai mult de jumătate dintre medicii de familie din ţară în acest moment nu au actele semnate. Noi ne-am programat pacienţii astfel încât să eliberăm practic luna ianuarie în măsura posibilităţilor, chiar prima jumătate complet. În al doilea rând, le-am spus şi ştiu că aceste lucruri le facem împreună, pentru că o mare parte a revendicărilor noastre ţin strict de drepturile pacienţilor şi ce au ei ca interes special şi primar – acela de a nu mai fi plimbaţi pe drumuri din momentul când au nevoie de asistenţa medicală”, spune medicul. 

Potrivit acesteia, fiecare cabinet de medicina familiei îşi gestionează activitatea, în aceste condiţii, cum doreşte. Astfel, unele cabinete oferă în această perioadă consultaţii gratuite, altele percep sume nesemnificative, în timp ce altele vor taxa consultaţiile. 

„Fiecare cabinet îşi gestionează cum doreşte acest moment, pentru că noi practic de la 31 decembrie suntem în afara contractului cu Casa. Depinde de resursele fiecărui cabinet cum s-a pregătit pentru această perioadă. Dacă există cabinete cu număr mare de pacienţi şi activitate intensă, care au nişte resurse financiare de rezervă, atunci aceştia s-au hotărât să lucreze pro bono sau să taxeze consultaţia cu sume nesemnificative. Dacă colegii care au cabinete mici, prin zone izolate şi nu îşi pot permite să stea prea mult fără a câştiga din activitatea lor, fără a fi plătiţi, atunci aceştia vor taxa consultaţia. Tariful pe care îl fixează este unul pe care îl stabileşte fiecare. Noi nu avem voie să recomandăm sau să fixăm anumite tarife pentru că suntem privaţi, ar fi o chestiune anti-concurenţială”, a explicat vicepreşedintele SNMF. 

Ea arată că medicii de familie sunt într-o relaţie specială cu pacienţii lor. 

„Noi suntem într-o relaţie specială cu ei (n.r. – cu pacienţii). (…) Chiar este o relaţie specială faţă de modul rece în care se discută şi se cuantifică în bani. În momentul în care auzim: s-au acordat suplimentar 17% fonduri – noi am cerut sută la sută ca să putem lucra în mod civilizat şi acceptabil”, a mai spus medicul. 

 

UPDATE 10.38

 

Peste 60% dintre medicii de familie din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru, a anunţat miercuri preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Laurenţiu Mihai. 

„CNAS îşi exprimă în continuare toată disponibilitatea. Am prelungit programul. Peste 60% dintre contractele de la nivelul ţării sunt semnate în acest moment. Sunt destui (n.r. – medici de familie) care au fost plecaţi şi doresc să semneze acum. Căutăm căi legale (…). Pe de altă parte, având în vedere că ultimele zile de anul trecut cât încă erau în contract au fost liberi – în sensul acesta căutăm o soluţie legală ca să le permitem să semneze şi astăzi. Sunt judeţe care mă sună să mă întrebe – oamenii s-au adunat, îi las să semneze. Vreau să fiu sigur că sunt în interiorul legii şi nu în afară. Pentru că legal prelungirea se poate semna în timpul valabilităţii contractului anterior”, a declarat, pentru AGERPRES, Laurenţiu Mihai. 

Întrebat dacă are în vedere întâlniri cu reprezentanţii medicilor de familie, şeful CNAS a spus că o astfel de întrevedere a fost programată încă de anul trecut. 

„Cu siguranţă. Era programată încă de anul trecut o întâlnire în săptămâna începând cu 15 parcă, pentru a găsi soluţii punctuale tehnice pentru partea de SIUI”, a precizat acesta. 

Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei anunţă că îşi vor continua protestul şi nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Naţională de Sănătate, fiind nemulţumiţi de fondurile alocate. 

Vicepreşedintele SNMF, Sandra Alexiu Adalgiza, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că mai puţin de jumătate dintre medicii de familie au semnat acte adiţionale cu Casa de Asigurări de Sănătate. 

UPDATE 11.30

Un număr de 242 de medici de familie din cei 318 din judeţul Braşov, reprezentând aproximativ 80% din totalul acestora, au semnat, până miercuri, actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), a declarat miercuri, pentru Agerpres, dr. Camelia Popa, medic şef la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov.

„Mai sunt 76 de medici de familie pe care îi aşteptăm în zilele următoare să vină să semneze actele adiţionale. Trebuie menţionat faptul că, până miercuri, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu a fost depusă nicio notificare din partea medicilor de familie în sensul că doresc încetarea contractului cu instituţia. Sunt acte adiţionale depuse la vechiul contract, care este valabil până la 31 martie. Probabil vor urma o serie de negocieri în următoarele luni şi astfel, până la 1 aprilie, consider că multe dintre solicitările medicilor de familie vor fi rezolvate”, a afirmat sursa citată.