Spaţiile deficitare, personalul insuficient şi birocraţia sunt principalii factori care îngreunează participarea medicilor de familie la campania de vaccinare anti-COVID-19. Cadrele medicale susţin că dispensarele în care îşi desfăşoară activitatea nu dispun de spaţii care să permită organizarea unui flux de vaccinare corespunzător, cu un spaţiu pentru monitorizarea post-vaccin a pacienţilor.
De asemenea, medicii acuză faptul că trebuie să completeze un număr mare de chestionare şi formulare atât înainte de administrarea vaccinului, cât şi după vaccinarea pacienţilor.
„Noi trebuie să scoatem acordul informal, să îi dăm chestionarul. Noi suntem două în cabinet. Eu şi asistenta. În timpul acesta poate să vină şi un copil cu o boală acută. Şi tot noi suntem. În momentul în care am terminat de făcut vaccinul trebuie să să scriem în registrul de consultaţii, în registrul de vaccinări pe suport de hârtie, în registrul de vaccinări pe suport electronic, în fişa pacientului. Toate astea tot noi le facem”, a declarat medicul Doiniţa Condorovici.
Medicii au propus sprijin pentru angajarea temporară
Ca un exemplu pentru această situație, medicii de familie din Botoşani au propus sprijin pentru angajarea temporară, cu fonduri de la bugetul de stat, a unui registrator care să asigure completarea documentelor aferente procesului de vaccinare a unei persoane.
„Am putea face o solicitare către Guvernul României prin care să solicităm suplimentarea sumei pe pacient, motivat de faptul că ne-ar trebui o persoană care să se ocupe de înregistrare şi de asistenţă pre şi post vaccinare sau să se modifice contractele cu Casa de Asigurări ca să prevadă, pe lângă plata per capita, şi plata unei persoane pentru această activitate”, a afirmat prefectul Dan Nechifor.
Până în prezent, din cei 166 de medici de familie din judeţul Botoşani doar 16 s-au implicat efectiv în campania de vaccinare, alţi 23 anunţând că vor vaccina pacienţii înscrişi pe listele lor.
Sursă foto: Dreamstime