„Cazurile ușoare, cele asimptomatice, vor decongestiona spitalele. Ele vor fi la domiciliu, o parte, cele care au condiții și nu contaminează restul familiei, sau în spații intermediare, unde vor putea sta până la însănătoșirea completă.
Tot în scenariul 4, secțiile de boli infecțioase vor fi pentru cazurile medii-grave, iar secțiile de terapie intensivă vor fi pentru pacienții critici. Vom avea și acele spitale de suport, 40 în acest moment, care vor intra alături de clinicile de pneumologie pentru a prelua pacienții infectați cu coronavirus”, a explicat Nelu Tătaru pentru PRO TV.
Ministrul a mai spus că este posibilă activarea personalului medical pensionar sau a studenților la medicină în ani terminali, care pot susţine activitatea medicală în cazul înmulţirii cazurilor de COVID-19. „Ttot ce înseamnă medici rezidenți, medici specialiști, medici școlari, de familie, medici pensionari.
Până acum, corpul medical, chiar dacă s-a expus, și-a făcut treaba. (…) Sunt cadre care s-au pregătit pentru astfel de situații. Sunt cadre care, dacă au protecția necesară, dacă reușesc să păstreze acele măsuri de precauție, atunci pagubele vor fi mai mici.
Medici pensionari pot merge să asigure acele supravegheri pentru cei aflați în izolare, în carantină, cu echipament de protecție. Nu vor merge în secțiile de Covid sau de infecție”, a precizat Nelu Tătaru.
Tătaru: testarea populației din Capitală este un studiu INSP
El a mai spus că în acest moment la nivel naţional sunt 35 de locații aprobate care fac testări cu 38 de puncte: „Avem peste 200.000 de teste care vor fi distribuite în aceste unități care testează. Aceste 200.000 sunt un prim transport dintr-un contract de 2 milioane de teste pe care îl avem cu firme din Coreea de Sud. Avem în acest moment în derulare aparatură PCR pe care le vom distribui la restul de spitale județene care și-au făcut achizițiile și nu aveau acest aparat”.
Tătaru a menţionat şi faptul că „testarea populației din Capitală este un studiu INSP, împreună cu Primăria Capitalei și Academia Română, de către domnul profesor Cercel, de la Balș. Rămâne ca noi, ca minister, să testăm în condițiile prevăzute de anchetele epidemiologice și protocoale”.