Primele şi cele mai importante sfaturi ale medicilor adresate populaţiei pentru perioada următoare, pentru a micşora pe cât posibil pericolul răspândirii Covid-19, sunt acelea de a rămâne la domiciliu şi a respecta cu stricteţe regulile de igienă.
Cum numărul de cazuri confirmate creşte de la o oră la alta şi riscul de a contracta virusul cunoaşte aceeaşi tendinţă, este recomandat să vă organizaţi activitatea astfel încât să limitaţi la maximum ieşirile din locuinţă.
Faceți întâi o listă
În acest scop, n-ar strica să vă faceţi un scurt inventar al lucrurilor de care aţi putea avea nevoie în următoarele două săptămâni şi pe care trebuie să le cumpăraţi din cât mai puține ieșiri din casă.
În privința medicamentelor, medicii recomandă ca, pe lângă medicamentele uzuale, în cazul în care ne confruntăm şi cu o afecţiune cronică, să ne asigurăm că avem în trusa de urgenţă următoarele: antitermice adaptate vârstei fiecărui membru al familiei, decongestionante nazale, siropuri de tuse, atât pentru tusea seacă, cât şi pentru cea productivă, dezinfectante pentru piele, pentru micile accidente domestice pe care le putem suferi (betadină, rivanol etc.), antidiareice, de asemenea adaptate vârstei, probiotice, în cazul în care ne tratăm şi cu antibiotic, arată adevărul.ro.
Trebuie totuși precizat că niciun medic nu recomandă achiziţionarea de medicamente în cantităţi mari, pe care să fiţi nevoiţi să le duceţi din nou la farmacie pentru colectarea specială a deşeurilor medicale, şi să le treceţi la „pierderi“ atunci când expiră termenul de valabilitate.
Primele simptome
În privința cantităților, medicii spun că o cutie din fiecare este de ajuns, nu trebuie să luăm foarte multe, nu facem stocuri pentru un an. Dacă stăm acasă, nu mai facem gripă, nu mai facem nici coroa, ne asigură ei, sfătuindu-i pe pacienţi ca în cazul în care se confruntă cu o problemă medicală, mai ales una de tip respirator, să sune mai întâi la cabinet sau la Urgenţe şi să evite, în primă fază, deplasarea.
Ei recomandă să nu se vină la cabinet decât dacă este necesar, nici chiar la medicul de familie. Mai bine îl sună, îl întreabă ce şi cum şi poate să solicite şi vizita la domiciliu, să nu se expună, mai ales pentru cei mici. Să sune înainte,şi la spital, eventual la salvare, arată specialiștii.
În privința primelor simptome ale infecției cu coronavirus, acestea sunt de obicei febra, nu neapărat foarte mare, stare generală proastă, însoţită de astenie, tuse uscată, după care începe respiraţia grea. Pot fi însoţite şi de diaree, precum și de dureri de cap fără explicaţie.