Medicii şi personalul sanitar din România sunt la mare căutare peste hotare. Chiar şi statele care ne-au restricţionat accesul pe piaţa muncii le fac oferte specialiştilor noştri.
„Sunt în anul IV la Medicină. Când îmi termin rezidenţiatul, plec să lucrez într-o clinică din Germania. Vreau să mă specializez în chirurgie – obstetrică-ginecologie. Periodic verific site-urile cu ofertele de muncă din clinicile germane. Chiar dacă mă voi stabili acolo, vacanţele am să le fac acasă, împreună cu familia“, spune Radu Ionescu, un piteştean de 22 de ani.
Acesta nu este singurul exemplu. Nivelul salarial scăzut şi condiţiile de muncă necorespunzătoare îi determină pe tot mai mulţi doctori să părăsească ţara. În timp ce la noi salariul unui medic specialist porneşte de la 1.023 de lei (circa 300 de euro), iar al unui medic primar de la 1.428 de lei, adică circa 420 de euro, colegii din Germania, Franţa sau Spania câştigă mii de euro pe lună. În ceea ce priveşte creşterile medii salariale de 22% anunţate de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, acestea nu reuşesc să-i convingă pe specialiştii noştri să rămână în ţară. „Dacă venitul unui profesionist este de trei ori mai mic acasă decât peste hotare, atunci acesta este tentat să emigreze“, spune Mircea Cinteză, preşedintele Colegiului Medicilor. „Este firesc să ne plece medicii dacă salariile sunt de 10-15 ori mai mici decât media din vestul Europei şi de 20 de ori mai mici decât în Canada. Iar în Statele Unite salariul este dublu faţă de Uniunea Europeană“, mai spune Cinteză. Până acum Colegiul Medicilor a primit sute de cereri pentru eliberarea „Certificatului de Onorabilitate“. Acest document atestă că medicul respectiv nu a fost sancţionat şi îi permite să-şi găsească de lucru în străinătate. Şi Ministerul Sănătaţii a primit, de la începutul anului şi până acum, peste 1.000 de cereri. Solicitanţii doresc eliberarea adeverinţelor necesare recunoaşterii în celelalte state ale UE a calificărilor în profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist şi moaşă.
Unde pleacă să lucreze medicii şi asistentele din România? „Marea Britanie, Franţa şi Germania au mare nevoie de medici, în special de anestezişti, radiologi şi specialişti terapie intensivă. Adică, exact specializările care sunt deficitare şi la noi. De exemplu, sunt spitale judeţene în care un singur anestezist se ocupă de şapte-opt săli de operaţie. În plus, în fiecare an, circa 20% din tinerii absolvenţi emigrează în Statele Unite. În prezent, în România sunt circa 31.000 de medici. Comparativ cu celelalte ţări europene, inclusiv Bulgaria, avem cel mai mic număr de medici raportat la numărul de locuitori. Ce urmează? Vin vremuri grele pentru pacienţii români!“, spune Mircea Cinteză.
Dar, Marea Britanie caută şi dentişti. Astfel, circa 400 de medici stomatologi români sunt aşteptaţi în Regatul Unit, să lucreze pe salarii anuale cuprinse între 80.000 şi 120.000 de euro. Şi Spania are nevoie de medici. Semnalul a ajuns şi la Bucureşti, numărul doctorilor care urmează cursuri intensive de limba spaniolă la Institutul Cervantes crecând considerabil faţă de anul trecut. Ministerul Sănătăţii de la Madrid a anunţat că Peninsula Iberică are nevoie de circa 3.000 de medici. Specializările căutate sunt anestezie, chirurgie generală şi digestivă, medicină de familie, pediatrie şi radiologie. În aceste domenii sunt cu 5% mai puţini specialişti decât este necesar. De aceea, oficialii de la Madrid încearcă să faciliteze omologarea diplomelor medicilor străini. Însă, specialiştilor români le sunt automat recunoscute diplomele în cadrul UE, conform directivelor sectoriale în vigoare. Pentru a profesa în Statele Unite şi Canada, medicii şi cadrele sanitare trebuie să susţină un examen pentru obţinerea licenţei.
Din datele Departamentului de Muncă în Străinătate (DMS), anul trecut au fost mediate contractele a 117 persoane cu studii superioare, care au plecat la muncă în Germania, Franţa, Elveţia şi Spania. În ceea ce priveşte medicii şi cadrele sanitare, din 2002 şi până în ianuarie 2007 au obţinut contracte de muncă în străinătate 564 de persoane. Majoritatea au plecat să muncească în Germania, Elveţia şi Ungaria. În realitate, numărul acestora este mult mai mare. Iar odată ce am devenit cetăţeni ai UE, circulaţia în cadrul uniunii este mult simplificată. Cel mai uşor îşi găsesc de lucru specialiştii. Aşa s-a întâmplat şi în fostele ţări din blocul socialist, care au aderat în 2004 şi care, în prezent, se confruntă cu o lipsă acută a personalului calificat. Însă salariile de aici nu sunt suficient de atractive pentru specialiştii români, care preferă vestul Europei sau continentul american.
Radiografia salariilor
«Este firesc să ne plece medicii dacă salariile sunt de 10-15 ori mai mici decât media din vestul Europei şi de 20 de ori mai mici decât în Canada. În Statele Unite, salariul este dublu faţă de UE.»
Mircea Cinteză, preşedintele Colegiului Medicilor
Pe ce salarii pleacă românii?
În GERMANIA, salariul medicilor rezidenţi porneşte de la 1.800 de euro/lună, iar în domeniul sănătaţii, salariul mediu este de 1.200 de euro/lună.
În FRANŢA acesta se situează, la început, la aproximativ 1.300 de euro/lună.
ITALIA a stabilit salariul minim brut al medicilor la 1.750 de euro lunar şi la 1.350 de euro/lună cel al asistenţilor medicali.
MAREA BRITANIE oferă medicilor stomatologi salarii anuale între 80.000 şi 120.000 de euro.
În STATELE UNITE un medic la început de carieră are un salariu de 80.000 de dolari pe an. Cel mai mare salariu îl au specialiştii cu experienţă în chirurgia spinală, care câştigă într-un an 1.352.000 de dolari.
Sursa: DMS şi Allied Physicians (SUA)