Medicii stomatologi se află în vizorul ANAF! Aceștia au declarat o medie a venitului de numai 2.581 de lei pe lună. În urma unei analize a Agenției a rezultat un risc de neconformare ridicat pe acest segment de activitate.
Medicii stomatologi sunt luați în vizor de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), după ce au declarat venituri foarte mici la Fisc. Așadar, media venitului lunar raportat de către aceștia pentru impozitare este de numai 2.581 de lei.
ANAF a decis să extindă campania de informare și la nivelul cabinetelor medicilor stomatologi
Așadar, 76% dintre medicii stomatologi au declarat veniturile cu privire la anul 2021, acesta fiind cel mai recent an pentru care autoritățile dispun de date, venituri anuale sub nivelul de 12 salarii minime brute, 27.600 de lei.
Datele prezentate sunt cele care au stat la baza deciziei ANAF de la finalul anului 2021, cu motivul de a extinde și la nivelul cabinetelor medicilor stomatologi, campania de informare pe care a derulat-o în rândul profesorilor care oferă meditații și obțin venituri în urma acestora.
Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat faptul că acestea sunt datele care stau la baza deciziei de a extinde campania de informare și în domeniul stomatologic. „Conform datelor de la nivelul Agenției ANAF, a rezultat că, în anul 2021, un număr de 12.174 de contribuabili (persoane fizice autorizate – cabinet medical individual), care desfășoară activități de asistență stomatologică – cod CAEN 8623, au realizat un venit impozabil de 377.075.245 lei, rezultând o medie a venitului impozabil/contribuabil anual de 30.974 lei, respectiv o medie a venitului impozabil lunar/contribuabil de 2.581 lei.”, a precizat ANAF.
În urma unei analize a rezultat un risc de neconformare ridicat pe acest segment de activitate
Conform declarațiilor oferite de către președintele ANAF, Lucian Heiuş, Agenția pe care o reprezintă a identificat o zonă de neconformare fiscală în rândul medicilor stomatologi.
„Ținem foarte mult la prevenție. În urma analizelor de risc făcute la nivelul ANAF, a rezultat un risc de neconformare ridicat pe acest segment de activitate. Vom trimite scrisori personalizate, vom face ghiduri, vom încerca să mediatizam ce au de făcut. Dar este normal ca și beneficiarii acestor servicii să solicite bon fiscal, așa cum este normal când plătesc sumele de bani.”, a declarat Lucian Heiuș, potrivit Profit.ro. Astfel, ANAF va iniția cel mai probabil controale acolo unde consideră că acestea sunt necesare.