Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) spune că medicina de urgență de la noi din țară are nevoie de un număr mai ridicat de medici, subliniind că personalul medical din țara noastră a avut parte de un exod al medicilor în urmă cu câțiva ani.
Medicina de urgență din România are nevoie de mai mulți medici. Raed Arafat: România a pierdut mult personal medical
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a declarat, vineri seara, că medicina de urgență din România are nevoie de un număr ridicat de medici, față de cel care există în prezent. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a mai spus că este nevoie de un program anual de reînnoire a acesteia.
”La nivelul unităţilor de primiri urgenţă avem nevoie de încă cel puţin dublu numărului medicilor de urgenţă, acum avem în jur la 900-950 de medici specialişti de urgenţă şi va trebui să atingem aproape 2.000 de medici de urgenţă. Asta nu putem să o imputăm nimănui. Avem posturi de rezidenţiat, avem pregătire, nu poţi să-i pregăteşti toţi peste noapte. Pregătirea unui medic de urgenţă înseamnă cinci ani. Nici nu poţi să vii să spui că ai pe hârtie un număr de medici şi să transformi pe unii în medici de urgenţă peste noapte. S-a mai făcut asta în 2001 şi a fost o catastrofă, între 2001 şi 2005”, a declarat Raed Arafat la Euronews România.
Raed Arafat mai spune că țara noastră a pierdut mulți medici în perioada 2010-2011, atunci când salariile acestora au scăzut cu 25 de procente.
Medicina de urgență din România are nevoie de predictibilitate
Șeful DSU a mai declarat că acest sistem are nevoie de predictibilitate, subliniind, de asemenea, că acest domeniu are nevoie de investiții constante.
”Soluţia optimă este să ai un program previzibil, multianual, de înlocuire pe baza datelor pe care le avem de uzură şi de utilizare a lor”, a explicat secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Raed Arafat a mai spus că acest lucru este valabil şi pentru echipamentele cu care sunt dotate unităţile de primiri urgenţe, care au nevoie de propria aparatură şi nu de echipamente comune ale unităţilor de primiri urgenţe şi ale spitalelor, pentru că în aceste cazuri activitatea din UPU duce la întârzieri, întrucât echipamentul e folosit concomitent pentru bolnavii internaţi şi pentru cei din urgenţă.
Raed Arafat, atac dur la adresa lui Alexandru Rafila
Raed Arafat a reacționat dur după ce ministrul Sănătății a susținut că șeful DSU caută că aibă monopol asupra tuturor serviciilor de urgență și că acesta va fi primul om care va ajunge pe Marte. Arafat s-a declarat profund dezamăgiți de atitudinea lui Rafila.
Raed Arafat a ținut să comenteze remarcile făcute de Alexandru Rafila, susținând că este regretabil faptul că există ironii la adresa personalului din cadrul unor componente ale sistemului integrat, cu responsabilități clare în acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență.
„Ca urmare a apariției în spațiul public a unei înregistrări privind mai multe discuții avute în cadrul unei întâlniri a Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România, la care au participat mai mulți manageri și membri ai comitetelor directoare din cadrul serviciilor publice de ambulanță, alături de ministrul sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență face următoarele precizări: Este regretabil faptul că din nou asistăm la ironii și afirmații adresate personalului din cadrul unor componente ale sistemului integrat, cu responsabilități clare în acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență”, a spus Arafat.
El a susținut că pompierii reprezintă una dintre componentele extrem de importante ale acestui sistem, care fie participă la acordarea asistenței medicale de urgență. Ei fac parte din echipele de terapie intensivă mobilă alături de medicii și asistenții medicali din cadrul unităților de primiri urgențe. Tot ei acordă primul ajutor calificat ca membri ai echipajelor de prim ajutor SMURD sau ca personal de intervenție în echipaje de descarcerare sau în alte echipaje care au menirea de a salva viețile celor aflați în pericol, indiferent de natura situației de urgență care afectează comunitățile.