Cei mai importanți furnizori medicali privați din România au deja o experiență de piață de peste 20 de ani, doi dintre principalii jucători fiind Regina Maria și MedLife.

De altfel, investițiile în infrastructura medicală – deschiderea de noi policlinici și spitale, achiziția de aparatură modernă – ale principalilor furnizori privați se ridică la peste 200 de milioane de euro în ultimii ani.O parte semnificativă dinaceste investiții este susținută din abonamentele medicale, profitul astfel obținut fiind reinvestit în permanență.

În România, costurile din sistemul privat de sănătate sunt de câteva ori, chiar de zeci de ori mai mici în unele cazuri decât în alte state europene, cum ar fiGermania, Franța, Marea Britanie. Timpul de așteptare este, și el, mult mai redus, în special pentru investigații imagistice și intervenții chirurgicale, pentru care în alte state europene se poate aștepta și câte șase luni de zile sau chiar mai mult, potrivit datelor PALMED, principala “voce” națională pentru lobby și advocacyce susține furnizorii privați de servicii medicale din România.

În timp ce sectorul public de sănătate se confruntă de ani de zile cu o subfinanțare cronică, segmentul privat de sănătate a luat avans, însăacesta din urmă continuă să reprezinte un procent scăzut comparativ cu celelalte țări europene.

Pacienții care se îndreaptă către privat au și opțiuni avantajoase. Este vorba despre abonamentele medicale și despre asigurările private de sănătate, abonamentele medicale fiind lider de piață.

În prezent, 1,5 milioane de români dețin abonamente medicale private, din totalul de 4,3 milioane de angajați înregistrați în România. Se estimează că, în următorii doi ani, numărul abonaților va ajunge la 2 milioane.
Abonamentele au și un important impact asupra sistemului de stat, deoarece preiau o parte din pacienți, degrevând spitalele și clinicile publice supraaglomerate și scutind statul de cheltuieli suplimentare.

Acesteaau devenit, în timp,un partener solid pentru sistemul public de sănătate, suplinind nevoia de servicii medicale, mai ales pe zona de laborator și analize medicale, precum și pe segmenul imagisticii (CT, RMN).La o paritate de 25% între valoarea decontărilor CNAS, comparativ cu prețul serviciilor medicale în sistemul privat de sănătate, sistemul privat elimină, prin abonamentele corporate, o presiune de 107 milioane euro de pe bugetul național de sănătate. 
În ultimii ani au avut loc, totodată, campanii de prevenire desfășurate în rândul pacienților clinicilor private, în special în rândul populației tinere, active, care deține abonamente medicale la aceste clinici, stimulând astfel accesul la servicii medicale și conștientizarea importanței prevenirii în sănătate.

 

Prin abonamentele medicale, se reduce presiunea financiarăși operațională din sistemul public de sănătate. În prezent, spitalele din sistemul public asigură tratarea celor mai multe afecțiuni, chiar și a celor de o complexitate micăși medie care ar putea fi gestionate în regim ambulator, în cadrul policlinicilor. Abonamentul medical este strâns legat de extinderea accesului la servicii medicale private, ceea ce înseamna că pacienții pot beneficia în privat de o serie de servicii medicale incluse în abonament, printre care diagnosticul și tratamentul afecțiunilor de o complexitate micăși medie. Tot în sistemul privat, aceștia au acces necondiționat la servicii de prevenire și la informare medicală continuă.

Odată cu dezvoltarea abonamentelor, rețelele private de sănătate speră că, în timp, vor fi puseîn practică recomandările Comisiei Europene, privind creșterea investițiilor în zona de profilaxie și educație medicală. Aceste investiții vor avea un impact direct în decongestionarea spitalelor publice, în reducerea numărului de afecțiuni cronice – prin depistarea lor timpurie sau chiar prin prevenirea lor -și, în ansamblu, în creșterea speranței de viață a românilor.
Un alt beneficiu al utilizării abonamentelor este faptul că, odată cu introducerea deductibilității fiscale, angajatorii sunt încurajați să ofere angajaților un beneficiu cu impact direct asupra sănătății lor, ceea ce va duce la o eficiențăși o productivitate sporite, dar, cel mai important, va asigura, pe termen mediu și lung, o calitate mai bună a vieții și creșterea nivelului de sănătate a populației.

Abonamentele medicale au devenit o sursă importantă de finanțare a dezvoltării sistemului privat de sănătate la nivelul întregii țări, facilitând astfel accesul pacienților la un sistem de sănătate complementar celui public.
Atât abonamentul medical, cât și asigurarea de sănătate reprezintă o investiție în sănătate. Cele două produse pot fi complementare, pentru că răspund unor nevoi medicale diferite. Dacă abonamentul este un produs medical, cu rol de prevenire și rezolvare a unor probleme medicale de complexitate micăși medie, asigurarea este un produs financiar potrivit în cazuri medicale grave și neprevăzute, care necesită chirurgie, spitalizare, implicând astfel cheltuieli mari, care ar fi greu de suportat de către pacient.

 

Abonamentul medical are un rol de prevenire, fiind de primă necesitate în monitorizarea și evaluarea constantă a stării de sănătate, pentru a reduce riscurile de apariție a unor probleme medicale grave sau pentru depistarea timpurie a unor potențiale afecțiuni. De asemenea, prin intermediul serviciilor incluse în abonament, își pot găsi rezolvarea unele probleme de sănătate de complexitate micăși medie, înainte de apariția sau agravarea bolii. 

Reprezentanții jucătorilor din domeniu spun că abonamentul reprezintă baza piramidei medicale și răspunde nevoii de educație și prevenire medicală.

Asigurarea, pe de altă parte, vine în completarea serviciilor de medicină primară, reprezentând un instrument financiar care acoperă cheltuielile aferente spitalizării, chirurgiei și ale tratamentului necesar în cazul îmbolnăvirii, în concordanță cu nivelul de risc asigurat. Asigurarea reprezintă vârful piramidei medicale, fiind utilăîn eventualitatea unor probleme medicale grave și neprevăzute, care implicăși cheltuieli foarte mari pentru pacient.

Un alt avantaj al sectorului privat îl constituie decongestionarea spitalelor publice, atât din punct de vedere operațional, cât și financiar, prin preluarea unor cazuri ce pot fi gestionate în ambulator, prin rețelele de clinici private, și chiar a unor cazuri medicale chirurgicale.

Complexitatea cazurilor medicale gestionate în sistemul privat crește de la an la an, remarcându-se, în special, intervențiile tot mai complexe din sfera chirurgiei materno-fetale, neurochirurgiei, cardiologiei, chirurgiei obezității, colo-rectale, a herniilor și altele. Sistemul privat efectuează intervenții unice în România, premiere și inovații medicale.O parte dintre furnizorii privați dețin acreditări oferite de organisme internaționale (SRC – Surgical Review Corporation, JCI – Joint Commission International), care atestă normele de siguranță, nivelul de complexitate și de calitate a actului medical, precum și calitatea îngrijirii pacientului.

 

Totodată, rețelele private asigură pacienților și medicilor acces la un dosar medical electronic, complet securizat: un istoric medical al fiecărui pacient, cu lista completă de investigații, consultații și analize efectuate de acesta.
De precizat, profitul acestor clinici private, inclusiv veniturile obținute din abonamente, rămâne în România, fiind reinvestit în dezvoltarea sistemului medical din țară și în modernizarea infrastructurii sanitare.