Medicul Adrian Marinescu face apel la prudență: Nu putem trage o concluzie legată de tulpina indiană. Încă nu se cunosc suficiente date despre noua versiune a coronavirusului.
Marinescu a arătat că tulpina indiană este urmărită în preent cu mare atenție, pentru ca autoritățile medicale să știe la ce să se aștepte.
Medicul Adrian Marinescu face apel la prudență: ”E doar o chestiune de timp până ajunge peste tot”
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş, susține că e nevoie de mai multe informaţii pentru a stabili dacă tulpina indiană de COVID, a cărei prezenţă a fost confirmată, joi, în România, riscă sau nu să devină dominantă şi să crească numărul de cazuri grave.
Marinescu a subliniat că India are o situație epidemiologică specifică, determinată de faptul că regulile sanitare şi de distanţare sunt dificil de respectat.
„Trebuie să înțelegem că, atunci când apare o variantă nouă, e doar o chestiune de timp până ajunge peste tot. Sunt de acord că nu sunt suficiente date.
Această tulpină indiană, care are două mutații la nivelul proteinei E, este de urmărit în viitor, pentru că ne interesează mai multe lucruri: dacă este mai agresivă, dacă are o virulență care determină mai multe forme severe, şi atunci avem o mare problemă, respectiv dacă se transmite mai ușor.
În India a ridicat multe probleme dar știți bine că în India regulile de igienă, distanțarea şi, în general, măsurile de prevenție, sunt mult mai greu de respectat.”, a spus medicul Marinescu, conform antena3.ro.
În plus, el a mai arătat de urmărit este și ”felul în care interacționează cu variantele actuale de vaccin.
Este o perioadă în care nu trebuie să fim îngrijorați dar trebuie să fim prudenți. Trebuie văzut dacă se va întâmpla ca în cazul variantei britanice, care s-a transmis uşor, sau dacă va fi ca în cazul altor variante – Brazilia, Africa de Sud, în care lucrurile n-au mers mai departe”.
”Rămâne de văzut ce va fi în continuare”
”Știm că a plecat din Elveția, a ajuns în Grecia. Era clar că va ajunge peste tot.
E important de văzut dacă această variantă virală ajunge să fie predominantă, să aibă impact important, sau va rămâne o situație limitată. Nu putem trage o concluzie legată de agresivitate, nu putem spune că avem mai multe forme severe pentru că e tulpina din India.
Nu numai noi, nu pot spune nici cei din Elveția sau Grecia. Deocamdată, știm că se transmite destul de ușor în afara Europei în condițiile epidemiologice din India.
Rămâne de văzut ce va fi în continuare”, a declarat Marinescu, potrivit sursei citate.
Trebuie precizat că Ministerul Sănătății a confirmat, joi, existența unui focar de COVID în rândul unor muncitori străini care lucrează în județul Brașov.
Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.
Potrivit ministerului, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) investighează, împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, jud. Brașov.
DSP Brașov a demarat de urgență o anchetă epidemiologică
Conform sursei citate, INSP a fost informat joi dimineață asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.
La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere.
Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia (PHE England), care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.
DSP Brașov a demarat de urgență o anchetă epidemiologică, aceasta fiind încă în curs, și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod, acestea fiind cazuri cu forme clinice ușoare.
Sursa foto: Facebook.