Nu există un vaccin împotriva variolei maimuței
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva Iaşi”, Florin Roșu, a explicat că „variola maimuței” este „o boală uşoară care se vindecă spontan în câteva săptămâni”.
Potrivit spuselor sale, infecția respectivă nu se transmite uşor şi poate fi prevenită rapid prin vaccinarea împotriva variolei umane.
„Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii. Prevenţia poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care şi-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii.
În momentul de faţă, în România nu există niciun caz sau nici măcar o suspiciune a acestei patologii”, a declarat, joi după-amiază, Florin Roșu.
Care sunt simptomele variolei maimuței?
Acesta a enumerate simptomele specifice variolei maimuței și cum se transmite această boală rară.
„Este un virus asociat, de obicei, călătoriilor în Africa de Vest. Semnele clinice sunt reprezentate de erupţie – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului uneori chiar şi sifilisului – febra, cefaleea, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi – un semn foarte important – frisoane, oboseală accentuată”, a explicat medicul ieșean.
„Cum se transmite? Prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate, dar nu se transmite uşor”, a completat el, potrivit news.ro.
Menționăm faptul că autoritățile sanitare din America de Nord și Europa au detectat zeci de cazuri suspecte și cazuri confirmate de variola maimuței (monekypox) de la începutul lunii mai, provocând îngrijorarea că boala endemică se răspândește.
Spania și Portugalia, infectate cu variola maimuței
Canada a fost cea mai recentă țară care a anunțat că investighează peste o duzină de cazuri suspecte de variola maimuței, după ce Spania și Portugalia au detectat peste 40 de cazuri posibile.
În plus, Marea Britanie a confirmat nouă cazuri de pe 6 mai, iar Statele Unite ale Americii au verificat, miercuri, primul caz, spunând că un bărbat din Massachusetts, situat în estul țării, a fost testat pozitiv, după ce a vizitat Canada.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, marți, că se coordonează cu autoritățile sanitare europene în legătură cu noile focare.
„Trebuie să înțelegem cu adevărat mai bine amploarea variolei maimuțelor în țările endemice… pentru a înțelege cu adevărat cât de mult circulă și riscul pe care îl reprezintă pentru persoanele care trăiesc acolo, precum și riscul de export”, a explicat Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiolog specializat în boli infecțioase, scrie France 24.