Medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, cunoscut în România pentru rata foarte mare de pacienți infectați cu noul coronavirus pe care i-a vindecat, a dezvăluit sâmbătă seara care a fost secretul succesului său.

În același timp, Virgil Musta a tras un foarte serios semnal de alarmă, arătând că numărul cazurilor severe a crescut în România și că secțiile de terapie intensivă sunt aproape de a-și atinge capacitatea maximă.

Importanța distanțării sociale

Cu atât mai importantă este respectarea măsurilor de distanțare socială în aceste zile, spune reputatul specialist.

”Terapiile intensive sunt aproape pline, numărul cazurilor severe a crescut. Noi mergem conform protocolului național și dăm antivirale. Doi factori sunt foarte importanți: depistarea precoce și tratamentul patogenic”, a spus Virgil Musta, în direct la Digi 24 TV.

”Este foarte important să găsim momentul optim de a da pe tratamentul patogenic, astfel încât pacienții să nu dezvolte forme severe, pentru a ajunge la ATI. Adevărata bătălie nu se dă în spitale, ci în comunitate. Dacă se respectă cu strictețe regulile de distanțare, acolo putem câștiga”, a precizat medicul.

”Nu știu dacă avem ceva specific, față de pacienții din alte țări. Situația fericită de la noi se datorează măsurilor adoptate de autorități.

”Putem învăța din greșelile altora”

Noi suntem cu câteva săptămâni în urma unor țări ca Italia și Spania și putem învăța din greșelile lor. Iar greșelile lor au constat în o atitudine relaxată în fața distanțării sociale”, a avertizat el.

”Noi ne dorim să avem o evoluție de lungă durată a epidemiei, în sensul unei imunizări graduale a populației, pentru ca formele de boală să fie ușoare, pentru a nu fi nevoie să ajungă la terapie intensivă.

Chiar dacă va exista un al doilea val în toamnă, aceasta este cheia pentru a nu avea tragedii. O imunizare bruscă a populației poate conduce la forme severe ale bolii și deci la supra-solicitarea sistemului medical”, a mai spus Virgil Musta.