Examenul începe cu măsurarea temperaturii şi continuă cu tensiunea, pulsul şi felul în care respiră pacientul. Acum trei ani, ea a fost diagnosticată cu o boală din categoria celor bronhopneumopatice obstructive cronice şi a acceptat să fie cobaiul unui program de telemedicină al guvernului britanic, care speră astfel să limiteze vizitele nemotivate la medic, pentru controale de rutină .Datele preluate de un astfel de aparat, care nu este mai mare decat un telefon fix, sunt transmise către compania de la care a cumpărat pacientul aparatul şi citite de medici specialişti. Dacă valorile comunicate sunt anormale, pacientul este imediat contactat şi chemat la spital. La acest moment, peste 500 de pacienţi britanici au acceptat să facă parte din proiectul pilot al guvernului britanic, care declară că prin telemedicina ar putea să economisească peste 1,2 miliarde de lire în cinci ani, la bugetul sănătăţii.
Paşi timizi şi în România
Telemedicina a fost implementata din 2009 si in sistemul de urgenţă interspitalicesc din ţară, după ce s-a constatat ca in Romania exista un deficit de medici urgentişti. din aceasta cauză, de multe ori, decizia de a transporta un pacient de la un spital la altul nu poate fi data.Proiectul a fost întâi implementat în Târgu Mureş, iar apoi în Bucureşti, cu 16 puncte şi Iaşi, cu 22 de puncte.
Deocamdată, nu există sisteme asemănătoare cu cele din Marea Britanie în România. Singura soluţie la care s-au gândit autorităţile, pentru a elimina vizitele nemotivate la medic, este coplata, al cărei proiect de lege a fost amânat de curând.