Marina greacă a fost pusă în stare de alertă ridicată săptămâna trecută, după ce Turcia a expediat nave militare în apropierea celei mai estice insule grecești, Kastellorizo, pentru a însoți o navă de explorare a resurselor subacvatice.
„Creșterea tensiunilor în estul Mediteranei este un pericol pentru întreaga Uniune Europeană„, a spus Zaharieva, ministrul bulgar de externe, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său grec Nikos Dendias.
”Grecia dorește să aibă canale de comunicare cu Turcia”
Turcia a anunțat pe 21 iulie un plan de navigație pentru nava sa Oruç Reis, ca parte a activităților de explorare a hidrocarburilor.
„Ankara continuă să mențină (planul său) de navigație ilegală care include părți ale platoului continental grecesc. Nava de cercetare a Turciei rămâne acostată, iar navele militare (turce) sunt în retragere”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, în timpul unei conferințe de presă.
„Grecia dorește să aibă canale de comunicare cu Turcia, întotdeauna în cadrul dreptului internațional și al bunelor relații de vecinătate”, a adăugat el. La rândul său, ministrul bulgar a apreciat că „orice dispută poate fi soluționată prin dialog”.
Transformarea în moschee a Hagiei Sofia
„Turcia este cel mai important vecin al nostru și avem tot interesul să menținem relații bune. Dar trebuie să acționeze în cadrul dreptului internațional”, a adăugat Zaharieva, potrivit TRIBUNE DE GENEVE.
De asemenea, a declarat că împărtășește „durerea” Greciei în fața transformării fostei bazilici Hagia Sophia într-o moschee.
Convertită în moschee după capturarea Constantinopolului, Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1934 de către primul președinte al Republicii Turce, Mustafa Kemal Atatürk, nerăbdător să „o ofere omenirii”.
Relații bune între Borisov și Erdogan
Pe 10 iulie, Erdogan a decis să readucă clădirea la cultul musulman, după ce o hotărâre judecătorească i-a revocat statutul de muzeu, iar prima rugăciune musulmană a avut loc pe 24 iulie.
Primul ministru bulgar Boiko Borisov s-a bucurat de multă vreme de relații bune cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Borisov a fost de acord să-i trimită înapoi în Turcia pe guleniști – membri ai unei frății musulmane acuzați de șeful statului turc că au organizat o tentativă de lovitură de stat în iulie 2016.
Grecia, în schimb, a refuzat întotdeauna să expulzeze resortisanții turci suspectați că au participat la lovitura de stat eșuată.