Președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, a lansat un avertisment puternic. În prezent, PIB-ul pe cap de locuitor al României a depășit nivelul din Grecia și Ungaria și se apropie de cel al Poloniei, însă această creștere nu oferă neapărat optimism, în condițiile în care instabilitatea politică și economică persistă
Președintele Concordia a lansat un avertisment puternic
Conform lui Dan Șucu, dezvoltarea economică a fost posibilă datorită celor 4 milioane de angajați din sectorul privat și a celor 3 milioane de români care muncesc în străinătate, alături de un sistem fiscal simplu și eficient, bazat pe cota unică de impozitare.
Liderul Concordia a subliniat importanța menținerii unui sistem fiscal clar și ușor de aplicat. În opinia sa, orice complicare a sistemului de impozitare ar putea duce la blocaje economice, așa cum s-a întâmplat în trecut când, în contextul crizei economice, guvernul a decis majorarea TVA-ului de la 19% la 24%, prelungind dificultățile economice pentru mai mulți ani.
„În acest moment, PIB pe cap de locuitor din România l-a întrecut pe cel din Grecia, Ungaria, se apropie de cel din Polonia. Și cu toate astea noi nu suntem optimiști. Ce ne lipsește nouă să fie optimiști? Ce ne trebuie nouă aceste furtuni în paharul cu apa, scandal de toate felurile, politicieni care își dau pumni în cap?
Acest mers înainte se vede, este, dar oricând poate fi reversat dacă nu suntem atenți și nu luptăm pentru el. Cine a făcut creșterea asta enormă? 4 milioane de români care lucrează în firmele private și 3 milioane de români care lucrează în străinătate”, a afirmat Dan Șucu.
Dan Șucu a criticat și politica guvernamentală privind cheltuielile bugetare
Dan Șucu a criticat și politica guvernamentală privind cheltuielile bugetare, în special creșterea continuă a salariilor din sectorul public. În 2023, aceste cheltuieli au crescut cu 26%, iar trendul continuă și în 2024. Potrivit acestuia, mediul de afaceri trebuie să apere ceea ce a realizat până acum și să militeze pentru o politică fiscală stabilă, care să nu afecteze dezvoltarea economică.
„Estimarea noastră ca mediu de afaceri este că s-au bazat și pe un sistem simplu de impozitare, simplu, ușor de operat, care e cota unică. Numai lucrurile simple funcționează. Complică-le puțin și ele se dau peste cap! Nimic nu e mai greu în lumea afacerilor decât să fii simplu.
Acest tip de impozitare este simplu, este operativ, este ușor de implementat. Înainte, când ne bazam pe sistemul progresiv, dacă munceam cu 50% mai mult, mă trezeam că îi plăteam cu 20% în plus, restul mergeau în bugetul statului”, a mai spus președintele Concordia.
Între timp, Parlamentul a adoptat Legea bugetului de stat pentru 2025, cu 254 de voturi „pentru” și 192 „împotrivă”. A fost aprobat și bugetul asigurărilor sociale. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că această decizie transmite un semnal de stabilitate investitorilor și partenerilor internaționali, însă rămâne de văzut cum va fi gestionată politica fiscală în raport cu mediul privat.
„Anul trecut cheltuielile bugetare cu salariile au crescut cu 26%, anul ăsta cresc din nou. De ce trebuie să vă apărați? Vă aduceți aminte de 2010? Condus de un guvern slab, cu un domn care acum este la Cluj, care, neputând să își adapteze veniturile la cheltuieli a hotărât să majoreze TVA, de la 19 la 24%, într-o perioadă în care lucrurile mergeau groaznic. Rezultatul: criza prelungită cu câțiva ani.
Niste criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine! Avem obligația să luptăm împotriva acestui lucru. Acesta e subiectul – ce ați muncit până acum trebuie apărat. Nimeni nu respectă. Ei vor să cheltuie tot. Prea agresivi? Dimpotrivă, suntem prea puțin agresivi. Cine suntem noi? Deocamdată Concordia”, a completat Șucu. “Avem dreptul să ne spunem părerea și să fim consultați”, a conchis el.