Adrian Porumboiu face o comparație între „republica bugetarilor” și „republica antreprenorilor”
Adrian Porumboiu critică din nou modul în care este tratat mediul de afaceri din România.
Omul de afaceri care a investit masiv în domeniul agricol spune că noile măsuri fiscale lovesc puternic în afacerile din România. El cere eliminarea discrepanțelor uriașe între „republica bugetarilor” și „republica antreprenorilor”.
Porumboiu subliniază că fără antreprenori, nu poate exista o dezvoltare corectă a economiei de piață din România.
„Cine nu înțelege că până la urmă în democrație, dacă vrem să fim o țară care să fie luată în considerare, nu putem să dăm la o parte și să existe discrepanțele care sunt acum între republica bugetarilor și republica, care nu există, a antreprenorilor…
Până când antreprenorii nu sunt respectați și până când statul nu înțelege că fără acești antreprenori nu ne putem dezvolta, nu putem dezvolta o economie reală de piață, fără să-ți stabilească statul cât e kilogramul de căpșuni sau de telemea…
Sunt lucruri care să lase piața să funcționeze – cererea și oferta și calitate – preț. Sunt lucruri elementare, dar trebuie făcut curățenie în rândul celor care sunt îndriguiți prin decizii să controleze aceste lucruri”, a explicat Adrian Porumboiu pentru B1TV.
Mediul de afaceri din România nu este suficient respectat
Afaceristul spune că foarte multe firme vor avea acum dificultăți să respecte cerințele impuse de Guvern. Ele vor trebui să elimine unele facilități și, în același timp, să crească salariile, iar asta va fi extrem de greu.
Adrian Porumboiu le cere guvernanților să respecte mai mult mediul de afaceri din România.
„Tu ai dat o Ordonanță de Guvern prin care ai stabilit o facilitate până în 2028 pentru construcții, agricultură, industrie alimentară – sunt sectoare care ar trebui să fie esențiale pentru economia României – apoi vii și dai jos, oamenii pleacă.
E greu acum pentru o firmă să susțină și o majorare de salariu, să anuleze și acea facilitate, înseamnă că practic nu ne gândim și facem niște lucruri heirupiste și nu iese absolut nimic.
E foarte important să se înțeleagă și să fie respectat mediul de afaceri, or el e ținut undeva ascuns”, a mai declarat Porumboiu pentru sursa citată, sâmbătă seară.
Exod al forței de muncă din România?
Cu câteva ore în urmă, invitat la postul Prima TV, Adrian Porumboiu atrăgea atenția, în același context, că România s-ar putea confrunta cu un exod al forței de muncă.
Angajații nemulțumiți de situația actuală ar putea pleca masiv din România.
„Au dat o Hotărâre de Guvern (ordonanţă de urgenţă – n.r.), care era valabilă până în 2028, referitoare la anumite facilităţi: pentru construcţii, agricultură şi industrie alimentară. Nu plăteau CASS. Se stabilizase cât de cât relaţia cu forţa de muncă, pentru că foarte mulţi pleacă afară.
Dacă un angajat avea 5.000 de lei brut, lua 4.000 de lei în mână. Dacă avea 6.000 de lei brut, lua spre 5.000 net. Pe salariat nu-l interesează cât îi dai brut, el vrea să vadă ce are în mână, să cumpere ce are de cumpărat.
Vor pleca iar. Nu poţi să spui după un an de zile că venim şi modificăm pentru că bugetul e găurit. Dar cine l-a găurit? L-au găurit firmele private? L-au găurit tot ei, pentru că nu au luat măsurile care se impun”, a spus Adrian Porumboiu.