fi perceput el in acest moment?
Peter Simon: Mai prietenos. Cuvintele cheie ar fi: s-a imbunatatit considerabil. Nu totul este frumos, exceptional, extraordinar si altele asemenea, dar, daca privim in urma, de unde au venit lucrurile, se simte o imbunatatire uriasa. Legea nu e perfecta, dar e mai buna ca inainte, mai stabila. Sistemul bancar, de asemenea, este excelent, comparativ cu situatia din ultimii ani. Chiar daca noi, germanii, nu suntem prezenti decat printr-o singura banca – HVB, in domeniul bancar s-a simtit cel mai puternic cum lucrurile merg din ce in ce mai bine. Apoi, de ce sa nu o spunem, in Romania au venit multi investitori germani si doar foarte putini dintre ei au ales sa plece. Majoritatea au ramas si au succes.
Capital: Atunci care ar fi hibele? Ce va impiedica sa va declarati multumit in totalitate de climatul investitional in care functionati?
Peter Simon: Cel mai important impediment – spaga, bacsisul. Fiecare functionar al statului iti cere ceva daca iti face un serviciu, desi in mod normal ar fi obligat sa faca asta prin natura muncii lui. Apoi, mai exista un punct sensibil: birocratia. Nu stiu cum, pentru ca, de fapt, o intalnesti peste tot in lume, dar in Romania parca birocratia are alte proportii. Sunt foarte multe lucruri care nu sunt in ordine pentru noi. Daca vreau sa iau un act sa rezolv o problema legata de administratie, aud cel putin zece variante legate de locul unde trebuie sa merg, procedurile pe care le am de urmat, persoanele carora trebuie sa ma adresez. Daca s-ar folosi tot acest timp pierdut pentru afaceri, sunt ferm convins de faptul ca, in Romania, cresterea economica ar fi chiar mai mare decat s-a prognozat. Mai avem probleme si cu felul in care sunt puse in aplicare legile si cu lipsa de comunicare pe verticala, intre diferitele institutii subordonate ale statului. Dorinta mea cea mai mare ar fi ca functionarii romani sa devina mai responsabili si sa actioneze mai disciplinat iar romanii, in general, sa accepte regulile si sa nu se mai gandeasca doar la cum ar trebui sa procedeze ca sa le evite.
Capital: Ati identificat, ca investitor, care sunt punctele slabe si cele tari ale Romaniei, de care tara noastra nu prea stie, dar ar trebui sa se foloseasca ?
Peter Simon: Dupa mine, cel mai important atu este capitalul uman, care este foarte bine pregatit, educat, de care, poate, ar trebui sa se profite mai mult. Apoi mai este avantajul geografic – tara este bine pozitionata geografic, are si iesire la Marea Neagra. Un alt aspect deloc de neglijat este acela referitor la bogatia naturii, la potentialul turistic remarcabil pe care il are tara dumneavoastra. In Romania inca mai exista paduri virgine, locuri neumblate, ceea ce este excelent. Punctele slabe – romanii nu se folosesc de avantajele pe care le au. Ar trebui sa se concentreze mai mult aspra resurselor, asupra potentialului existent, si sa le exploateze la maximum.
Capital: Aveti informatii referitoare la companiile germane care ar putea investi in Romania pana la finele acestui an?
Peter Simon: Marile companii germane sunt deja aici. Foarte multe dintre ele fac investitii prin Olanda sau prin Elvetia, datorita fiscalitatii favorabile ce functioneaza in aceste tari. De aceea, este greu sa urmaresti in totalitate investitiile germane. Va pot spune, insa, ca sunt semne bune – au venit si in curand vor veni si mai multe firme mijlocii in Romania. Dupa ce am investit in electronica, in industria automobilistica, in aparatura, in sectorul textil, suntem interesati sa investim si in agricultura ecologica si este probabil ca acesta sa fie domeniul unde se vor inregistra finantari mari in perioada imediat urmatoare.

Carte de vizita
· Peter Simon s-a nascut in Germania, la 12 august 1950
· A terminat Politehnica, sectia Constructii de masini
· Este, incepand cu anul 1995, rezident in tara noastra
· Din 1998 devine presedinte al ABB Romania. Inca de la infiintare, Grupul ABB a constituit o prezenta activa pe piata romaneasca. ABB SRL – compania locala a grupului in Romania – opereaza in prezent in Bucuresti, Oradea, Cluj-Napoca, Ploiesti si Constanta.
· Din ianuarie 1995, Peter Simon devine presedintele Clubului Oamenilor de Afaceri Germani.