O călătorie în străinătate sau o reuniune de familie reprezintă motive foarte bune pentru a investi într-o cameră video. Cei care au de gând să îşi achiziţioneze un model sunt atenţi la mai multe caracteristici precum tipul senzorului, rezoluţia, zoom-ul optic, dimensiunea ecranului LCD, însă la fel de important este şi suportul media pe care se înregistrează filmele. Camerele video din ziua de azi înregistrează filmele pe mai multe tipuri de suporturi media, de la mini-ca
O călătorie în străinătate sau o reuniune de familie reprezintă motive foarte bune pentru a investi într-o cameră video. Cei care au de gând să îşi achiziţioneze un model sunt atenţi la mai multe caracteristici precum tipul senzorului, rezoluţia, zoom-ul optic, dimensiunea ecranului LCD, însă la fel de important este şi suportul media pe care se înregistrează filmele.
Camerele video din ziua de azi înregistrează filmele pe mai multe tipuri de suporturi media, de la mini-casete până la carduri de memorie. Cei care doresc ca amintirile lor să poată fi văzute şi peste ani de prieteni şi familie, trebuie să ţină cont, în mod special, de mediul de înregistrare şi să investească în cele mai noi tehnologii.
Producătorii de camere video au lansat în ultimii ani aparate care înregistrează pe hard-disc, DVD, Blu-ray şi carduri de memorie, dar care dintre aceste medii de înregistrare este cel mai bun?
MiniDV şi DVD
Digital Video (DV) este un format video digital lansat, în anul 1995, de niponii de la Sony, JVC şi Panasonic. Tot atunci au apărut şi casetele miniDV, care au devenit standardul pentru camerele video pentru amatori şi profesionişti. Sistemul miniDV e folosit pe foarte multe camere, de la cele ieftine până la cele profesionale cu trei cipuri (3xCCD).
Camerele video care folosesc casete miniDV sunt în prezent printre cele mai ieftine de pe piaţa românească, având preţuri care pornesc de la 500 de lei. Filmele înregistrate cu aceste camere au o calitate foarte bună şi pot fi editate ulterior şi copiate pe DVD sau Blu-ray. Filmele pot fi copiate în calculator şi scrise pe un disc, cu ajutorul unui cablu special şi al unui port firewire. Dezavantajul lor este că nu pot rula casete mai vechi de tip analog 8mm.
O cameră video cu înregistrare pe DVD elimină etapa transferului datelor prin cablu pe calculator, însă pentru că există mai multe formate de DVD trebuie să fiţi atenţi la tipul de cameră. Cele mai convenţionale medii de înregistrare sunt DVD-RAM, DVD-RW şi DVD-R. Filmele de pe DVD-RAM nu pot fi accesate decât de unităţile de citire de acelaşi format, iar cele de pe DVD-R nu poate fi editate pe computer. De asemenea, înainte de vizionarea filmului pe DVD player, trebuie închisă sesiunea pe disc în camera video, un proces ce poate dura între câteva secunde şi câteva minute, în funcţie de durata înregistrării.Cel mai mare dezavantaj al camerelor miniDV şi DVD este necesitatea permanentă de a cumpăra discuri sau casete.
HDD şi carduri de memorie
Camerele video HDD înregistrează direct pe o unitate hard disk, ceea ce înseamnă că nu este necesar să schimbi în mod constant discuri sau casete. Este uşor să transferi filmele pe un PC sau să le inscripţionezi pe DVD pentru a le păstra în siguranţă. Calitatea filmelor este, însă, mai slabă decât la modelele cu casetă.
Camerele video cu carduri de memorie sunt extrem de mici, deci mai portabile decât restul şi nu au nevoie de discuri sau casete. Filmele pot fi transferate foarte uşor către PC prin cablu USB sau cititoare de carduri, însă, ca şi în cazul camerele cu hard disc, calitatea video lasă uneori de dorit. De asemenea, trebuie avut în vedere că unele camere nu au incluse şi cardurile de memorie, al căror preţ variază în funcţie de capacitatea lor.
Hibrizii
Mai există o categorie de camere video, aşa zisele camere video hibride, care folosesc două suporturi media, card de memorie şi DVD, hard disc şi card de memorie sau DVD şi hard disc. Unul dintre aceste formate acţionează ca un fel de rezervă. Atunci când nu se mai poate filma pe unul dintre suporturi intervine celalălt. Dacă te orientezi spre un astfel de model este bine să arunci o privire şi la autonomia bateriei, pentru că degeaba ai posibilitatea de a filma ore întregi dacă bateria nu face faţă.
Samsung VP-DX100
Mediu înregistrare: DVD
Preţ: 760 lei
Disponibilitate: emag.ro
JVC GZ-MG630
Preţ: 1.298 lei
Disponibilitate: cel.ro
Panasonic SDR-S26-K
Mediu înregistrare: card
Preţ: 1.172
Disponibilitate: mediafun.ro
Sony HDR-XR105E
Preţ: 3.253 lei
Disponibilitate: sigmanet.ro
Samsung VP-D381
Mediu înregistrare: miniDV
Preţ: 545 lei
Disponibilitate: cameredigitale.ro