Apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană nu oferă Kievului rezolvarea problemelor financiare ale Ucrainei și reprezintă pierderi mari în relațiile economice cu Moscova, afirmă prim-ministrul rus Dmitri Medvedev într-un articol publicat luni.
Medvedev a declarat că Moscova a avut timp de mulți ani termeni generoși în tranzacțiile cu Kievul, ceea ce a ajutat la construirea economia Ucrainei, dar de acum relația se bazează doar termeni "raționali și pragmatici", care pun interesele rusești în prim plan.
"Nu vom mai susține economia ucraineană. Este o povară pentru noi și să fim sinceri, suntem obosiți de ea", a scris Medvedev în Nezavisimaia Gazeta, un cotidian cu capital integral privat.
Publicarea articolului coincide cu o vizită la Bruxelles a prim-ministrului ucrainean Arseni Iațeniuk.
Relațiile dintre Kiev și Moscova s-au deteriorat de la răsturnarea în februarie a președintelui sprijinit de Moscova. Viktor Ianukovici respinsese un pact comercial cu UE. Rusia a anexat apoi peninsula Crimeea și s-a situat de partea separatiștilor din estul Ucrainei, iar Kievul și-a schimbat cursul spre Europa.
Medvedev, aliat tradițional al președintelui Vladimir Putin, a declarat ca Ucraina se confruntă cu posibilitatea unui colaps economic și social, iar UE, pe care a acuzat-o că are o atitudine "neo-colonialistă" față de Kiev, s-a abtinut de la a-i mai acorda asistență financiară.
Dimitri Medvedev a spus că Ucraina va lupta să ajungă la standardele industriei europene, iar produsele naționale să fie înlocuite cu produse europene de nivel superior odată ce acordurile de asociere privind relațiilor comerciale cu UE intră în vigoare la sfârșitul anului 2015.
Aderarea la UE însă nu va veni, a lăsat să se înțeleagă prim-ministrul rus, care sugerează că Ucraina ar putea fi lăsată să aștepte „la altar”.
Reiterând amenințările anterioare, Medvedev a spus că o uniune vamală care să grupeze Rusia și alte câteva foste republici sovietice ar trebui să restricționeze fluxul de mărfuri din Ucraina, pentru a preveni invazia de mărfuri ieftine pe piețele internă. Acest fapt ar putea costa Kievul aproximativ 15 miliarde de dolari.
Medvedev, care a fost președinte timp de patru ani, până în 2012, a făcut clar faptul că Moscova ar putea îngreuna aplicarea normelor de acordare a vizelor pentru ucraineni care lucrează în Rusia, provocând în acest fel pierderi de venituri pentru aceştia în valoare de 11 până la 13 miliarde de dolari.