Mega-autostrada care va lega Grecia de România va fi gata în cinci ani
Mega-autostrada care va lega Grecia de România va fi gata în cinci ani! Va traversa inclusiv Bulgaria. Marele proiect de infrastructură rutieră a intrat în linie dreaptă. Guvernul Bulgariei vrea să creeze o axă rutieră care să lege oraşele grecești Alexandroupoli și Ormenio de Constanța din România. Intenția Executivului a fost prezentată de către ministrul de Finanțe al Bulgariei, Assen Vasilev, la prima conferință internațională a Southeast Europe Connectivity Forum.
Potrivit RADOR, a fost deja semnată o declarație comună în cadrul unei întâlniri oficiale între premierii celor trei state. În bugetul acestui proiect, a fost inclusă o garanție de șase miliarde de euro. În prezent, este așteptată selecția consorțiului care va realiza construcția autostrăzii.
Bulgaria va solicita bani de la Uniunea Europeană (UE) pentru a compensa costurile. Totuși, nu va opri proiectul în așteptarea finanțării.
„Banii sunt deja disponibili și bineînțeles că putem ajuta și țările vecine pentru ca (proiectul) să poată fi finalizat mai repede. Este foarte important pentru comerțul dintre țări mai ales după războiul din Ucraina și acum din Gaza. Este un proiect foarte important, astfel încât comerțul să nu se mai bazeze pe Marea Neagră”, a declarat ministrul de Finanțe al Bulgariei, Assen Vasilev, potrivit sursei citate anterior.
Super-autostradă în România!
Bulgaria plănuiește și să îmbunătățească infrastructura pentru a facilita călătoriile turiștilor în vacanța de vară. Astfel, Guvernul de la Sofia caută finanțare pentru două proiecte de transport majore.
Primul proiect vizează autostrada Mării Negre, care va conecta porturile Burgas și Varna din Bulgaria cu Portul Constanța din România. Această autostradă ar putea scurta traseul cu cel puțin o oră.
În momentul de față, călătoria București-Sofia poate dura între cinci și șase ore. Este vorba despre o distanță de aproape 400 de kilometri. Al doilea proiect vizează construirea unei autostrăzi care să lege Bucureștiul de Sofia. Guvernul de la Sofia se confruntă cu necesitatea de a obține miliarde de euro pentru a materializa acest proiect. Acești bani ar putea fi obținuți fie prin intermediul finanțărilor acordate de Uniunea Europeană (UE), fie prin intermediul împrumuturilor oferite de marile instituții bancare europene.