Piaţa rezidenţială românească ar putea „învârti“ fonduri de aproape şase miliarde de euro, în următorii patru-cinci ani, dacă s-ar realiza toate proiectele anunţate. Ansamblurile aflate la contractare însumează circa 20.000 de locuinţe. Construcţia de case va fi domeniul cel mai dinamic din România în următorii ani. Cei mai mari investitori în ansambluri rezidenţiale provin din Israel şi Spania. Printre aceştia îşi fac loc şi investitorii autohtoni. Da
Piaţa rezidenţială românească ar putea „învârti“ fonduri de aproape şase miliarde de euro, în următorii patru-cinci ani, dacă s-ar realiza toate proiectele anunţate. Ansamblurile aflate la contractare însumează circa 20.000 de locuinţe.
Construcţia de case va fi domeniul cel mai dinamic din România în următorii ani. Cei mai mari investitori în ansambluri rezidenţiale provin din Israel şi Spania. Printre aceştia îşi fac loc şi investitorii autohtoni. Dacă toate terenurile achiziţionate în scopul construcţiei de locuinţe vor fi dezvoltate, banii rulaţi în această industrie vor depăşi volumul total al pieţei imobiliare din ultimii trei ani.
Două grupuri străine, Fadesa Immobiliaria (Spania) şi Neocity (Israel), au anunţat fiecare proiecte rezidenţiale de peste un miliard de euro. Fadesa va construi un adevărat orăşel de 12.000 locuinţe, în localitatea Ştefăneştii de Jos, lângă Bucureşti. Lucrările vor începe după ce va fi construit tronsonul de autostradă Bucureşti – Ploieşti, care va trece prin aproprierea terenului cumpărat de spanioli. Până atunci, Fadesa va dezvolta alte patru proiecte de locuinţe în Bucureşti şi Bacău, care vor totaliza 4.000 de unităţi.
Mai mult de jumătate din piaţă se concentrează în Capitală
La rândul său, grupul Neocity a achiziţionat şase terenuri în Bucureşti şi Constanţa şi va realiza proiecte care vor valora circa un miliard de euro. Cel mai mare ansamblu va fi NeoPeninsula, situat în zona Colentina (Bucureşti), care va totaliza 2.700 de apartamente. Acest proiect este evaluat la circa 300 milioane de euro. În total, Neocity Group va construi şi va vinde circa 5.500 de apartamente.
În afară de aceşti doi „giganţi“ (cel puţin la nivel de intenţie), pe piaţa românească există numeroase firme sau grupuri de investiţii care construiesc ansambluri ce cuprind între 200 şi 3.000 de unităţi. Multe sunt în lucru şi cu termene de finalizare începând din toamna acestui an şi până în iarna lui 2008. În total, proiectele aflate la contractare totalizează circa 20.000 de locuinţe. Pe lista „campionilor“ afacerilor cu ansambluri de vile sau apartamente se mai numără Băneasa Investment (România), GTC (Israel), Red Management şi Grupo Lar (Spania), Engel (Israel), Ibiza (Spania), Triumf Construct (Liban) şi Adama (SUA).
Pe lângă aceste companii mari, care au în lucru diverse proiecte, mai există o serie de nou-intraţi pe piaţă. De exemplu, potrivit reprezentanţilor secţiei economice a Ambasadei Spaniei, circa 20 de companii iberice şi-au deschis filiale în România, cu intenţia de a activa în domeniul imobiliar. Afacerile cu case sunt extrem de profitabile. Cu toate că preţurile la terenuri au crescut continuu, doar 20% din banii cheltuiţi cu achiziţia acestora se regăseşte în preţul de vânzare al produsului final, adică al locuinţelor, potrivit declaraţiilor lui Shimon Galon, de la GTC. Şi vânzările depăşesc orice aşteptări. GTC intenţionează să vândă proiectul Rose Gardens de 908 apartamente, în patru faze, până în 2009. A fost surprins însă de ritmul vânzărilor (peste 350 de apartamente au fost vândute din luna octombrie 2006) şi proiectul a fost devansat, realizându-se doar în două faze, până în 2008.
Interesant este că investitorii au în vedere mai multe oraşe, nu doar Capitala. Printre oraşele unde apar proiecte cu peste 100 de locuinţe se numără Constanţa, Braşov, Ploieşti, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Iaşi şi Bacău. În Bucureşti însă, se concentrează mai mult de 60% din piaţa rezidenţială.