Evaluarea anuală a amenințărilor comunității de informații reflectă ideile colective, descriind o gamă largă de amenințări la adresa securității naționale, de la actori de stat și terorism, la arme nucleare și atacuri cibernetice, potrivit BusinessInsider.
SUA se confruntă cu nenumărate amenințări convenționale și neconvenționale: Rusia, Coreea de Nord, Iran, organizațiile teroriste, schimbările climatice, pandemiile și migrația, susțin șefii spionajului american. Dar China reprezintă principalul pericol pentru securitatea națională a SUA.
În timpul audierii de evaluare a amenințărilor, șefii CIA, NSA, FBI și Agenției de Informații pentru Apărare au descris ceea consideră drept pericolele actuale și viitoare. ”China este o prioritate pentru comunitatea de informații. Este tot mai mult un un rival care provoacă Statele Unite în mai multe sfere, presând pentru revizuirea normelor globale și a favoriza sistemul chinez autoritarist”, a declarat Avril Haines, șefa Agenției Naționale de Informații.
Furtul tehnologiei de către China este un alt factor important care influențează relația SUA-China. Potrivit FBI, a existat o creștere cu 1.300% a tentativelor Chinei de spionaj economic în ultimii ani, iar Biroul lucrează în prezent la peste 2.000 de cazuri.
Serviciile și companiile de securitate chineze sunt extrem de versate în a fura tehnologie din SUA prin diverse metode, de la atacuri cibernetice până la informații mai tradiționale.
Eforturile Beijingului de a-și răspândi rețeaua 5G în întreaga lume sunt privite și ele ca o amenințare la adresa securității naționale de aproape toate țările implicate.
Capacitățile de război cibernetic ale Beijingului pot fi folosite și pentru colectarea informațiilor, direcționarea, atacul sau operațiunile de influențare, susține comunitatea de informații.
Dar chiar dacă China este principalul concurent, Rusia nu trebuie subestimată. Rusia își continuă eforturile de a submina influența SUA și de a rupe alianțele occidentale, cum ar fi NATO sau chiar Uniunea Europeană. Pentru a face asta, Moscova folosește o abordare combinată, care include dezinformare, război cibernetic și vânzări de arme către țări afiliate Occidentului, cum ar fi vânzarea de sisteme de rachete S-400 către Turcia. De asemenea, Vladimir Putin a eliminat cu succes o serie de rivali și disidenți.
Comunitatea de informații consideră însă că motivația Moscovei pentru amestecul și dezinformarea electorală ar fi dorința Rusiei de a ajunge la un fel de acord cu SUA, cu privire la neamestecul reciproc în treburile interne ale fiecărei țări. Precum și la recunoașterea sferei de influență a Rusiei în țările fostei URSS, inclusiv în Ucraina.