Scandal în Europa pe tema cerealelor ucrainene
Scandal în Europa! Kievul intenționează să inițieze acțiuni în justiție împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei din cauza refuzului lor persistent de a ridica interdicția asupra produselor agricole ucrainene. Vestea a fost dată de către reprezentantul pentru comerț al Ucrainei, Taras Kachka.
Restricțiile impuse de aceste trei națiuni din Europa Centrală au ca scop protejarea sectoarelor lor agricole de o creștere notabilă a exporturilor din Ucraina. Această țară este un important producător de cereale.
Exporturile ucrainene s-au intensificat în urma blocadei impuse de Rusia porturilor ucrainene de-a lungul Mării Negre. Partidul de guvernământ din Polonia, în special, este dornic să limiteze acest aflux. Perspectivele Poloniei în viitoarele alegeri din 15 octombrie sunt strâns legate de sprijinul alegătorilor din mediul rural.
„Este important să dovedim că aceste acțiuni sunt greșite din punct de vedere juridic. Și de aceea vom începe mâine să demarăm procedurile legale”, a declarat Kachka duminică seara, adăugând că Kievul se pregătește să ia măsuri de retorsiune împotriva exporturilor poloneze de fructe și legume.
Decizia Comisiei Europene, sfidată
Cele trei națiuni au sfidat decizia Comisiei Europene de vinerea trecută. CE a acordat permisiunea de a vinde cereale ucrainene pe teritoriul Uniunii Europene.
Polonia, Ungaria și Slovacia și-au anunțat intenția de a pune în aplicare interdicțiile lor individuale asupra cerealelor ucrainene. Anunțul a venit după decizia Comisiei Europene de a ridica propriile restricții.
„În opinia noastră, aceste acțiuni ale Ungariei și Poloniei reflectă o lipsă totală de încredere în Comisia Europeană”, spune liderul comercial al Ucrainei.
Kachka a susținut că rezistența evidentă manifestată de aceste țări față de Bruxelles nu reprezintă doar o problemă internă a UE. El spune că este vorba despre „cea mai importantă temere sistemică”.
„Timp de mulți ani, Comisia Europeană a fost negociatorul comercial și instituția de politică comercială pentru întreaga UE. Iar noi obișnuiam să lucrăm pe această bază”, a declarat Kachka, adăugând: „Abordarea sistemică a Budapestei și Varșoviei de a ignora poziția instituțiilor UE în politica comercială, cred că va fi o problemă pentru UE în general, deoarece nu există unitate acolo.”
Kievul vrea să le dea în judecată
Kievul intenționează să dea în judecată aceste țări la Organizația Mondială a Comerțului, mai degrabă decât prin intermediul propriului său acord comercial cu UE.
„Cred că toată lumea ar trebui să vadă cum se comportă statele membre ale UE față de partenerii comerciali și față de propria lor Uniune, pentru că acest lucru poate influența și alte state”, spune el.
Slovacia nu a făcut decât să prelungească interdicția anterioară a UE pentru patru tipuri de cereale. În acest timp, Polonia a introdus restricții suplimentare pentru făina și furajele ucrainene în timpul weekendului.
Ungaria, potrivit lui Kachka, ia măsuri și mai extinse, interzicând încă 25 de produse care nu au fost discutate anterior, inclusiv diverse produse din carne.
„Aceste interdicții arbitrare sunt ridicole”, a spus Kachka. „Cred că Ungaria face aici o declarație politică prin care vrea să blocheze comerțul cu Ucraina și, de asemenea, să ignore complet Bruxelles-ul. Și de aceea cred că aceasta este o mișcare foarte îndrăzneață împotriva noastră, a celor doi de la Budapesta.”
Deși interdicțiile suplimentare impuse de Ungaria sunt în mare măsură simbolice, restricțiile impuse de Polonia vor avea un impact major.
Dacă Varșovia nu anulează aceste interdicții suplimentare, a declarat Kachka, „vom fi obligați să răspundem la fel cu produse suplimentare, inclusiv prin interzicerea importurilor de fructe și legume din Polonia”.