Conducerea grupului farmaceutic britanic AstraZeneca a cerut acţionarilor săi să nu reacţioneze la propunerea de fuziune a companiei americane Pfizer şi a dat asigurări că rămâne încrezător în strategia sa independentă, transmite Reuters.
Luni dimineaţă, Pfizer a anunţat că în ianuarie a făcut o ofertă de 58,8 miliarde lire sterline (98,9 miliarde de dolari) pentru AstraZeneca şi şi-a contactat din nou rivalul britanic în 26 aprilie, pentru noi negocieri privind fuziunea.
'În această discuţie, preşedintele Pfizer nu a făcut o propunere distinctă privind oferta de achiziţionare a AstraZeneca', se arată în comunicatul grupului farmaceutic britanic.
AstraZeneca susţine că a luat în considerare cererea Pfizer pentru convorbiri dar fără o propunere atractivă şi distinctă şi apreciază ca inadecvată ideea de a se angajat în negocieri cu compania farmaceutică americană.
'Conducerea rămâne încrezătoare în realizarea strategiei AstraZeneca ca firmă independentă, iar succesul rezultatelor sale vor crea valoare pentru acţionari', susţine conducerea grupului farmaceutic britanic.
Fuziunea dintre Pfizer (cea mai mare companie farmaceutică din lume în termeni de vânzări) şi AstraZeneca ar reprezenta una dintre cele mai mari tranzacţii încheiate vreodată în sectorul farmaceutic.
Propunerea iniţială a celor de la Pfizer, care a fost înaintată în data de 5 ianuarie către boardul AstraZeneca, includea o combinaţie de numerar şi acţiuni care ar fi evaluat titlurile AstraZeneca la 46,61 lire (76,62 dolari) per titlu, o primă de aproximativ 30% comparativ cu cotaţia acţiunilor AstraZeneca la acel moment. Vineri, acţiunile AstraZeneca au încheiat şedinţa la valoarea de 40,80 lire per titlu, ceea ce evaluează AstraZeneca la 51,5 miliarde lire sterline (86,58 miliarde de dolari) însă ştirea din această dimineaţă ar urma să conducă la o nouă creştere.
Pfizer a informat că, în prezent, ia în considerare o posibilă tranzacţie în cadru căreia acţionarii AstraZeneca ar beneficia din nou o primă semnificativă pentru acţiunile lor.
Intenţia Pfizer de a prelua AstraZeneca vine într-un moment în care sectorul farmaceutic cunoaşte un val de fuziuni şi achiziţii. Săptămâna trecută Novartis şi GlaxoSmithKline au convenit să facă un schimb de active în valoare de peste 20 de miliarde de dolari iar Zimmer a ajuns la un acord pentru preluarea producătorului rival de produse ortopedice BIomet pentru 13 miliarde de dolari.
De asemenea, Valeant Pharmaceuticals a demarat şi el o ofertă de 47 de miliarde de dolari pentru preluarea companiei Allergan, producătorul Botox
Sursa: Agerpres