Decernarea premiilor va fi insotita de microrecitaluri ale catorva artisti straini: Laura Pausini, Sylver si In-grid. Dintre formatiile romanesti care vor evolua, cele mai asteptate sunt Zdob si Zdub, Vama Veche, suie Paparude.

Se cunosc deja castigatorii?

Ca fiecare competitie organizata in Romania, nici Premiile Muzicale MTV de anul acesta n-au scapat de zvonuri si certuri. Desi castigatorii vor fi votati de public prin SMS-uri sau direct pe site-ul www.mtv.ro, s-a speculat ideea ca totul este de fatada si ca premiile sunt „aranjate”. S-au vehiculat numele Partizan, Anna Lesko, Andra, O-Zone, Marius Moga&Simplu. Totusi, ar putea fi doar niste simple coincidente. Au existat si alte mici scandaluri: despre 3 Sud-Est, trupa care nu a fost nominalizata, s-a spus ba ca vor sa boicoteze Premiile MTV, ba ca au fost victima unei campanii de articole comandate in presa. Nici nominalizarile nu au fost pe placul tuturor. De ce Benone Sinulescu si nu stefan Banica Jr., care umple Sala Palatului la concerte? Raspunsul oficialilor a fost ca trebuie respectata politica MTV: Banica nu are videoclipuri de o calitate prea buna, iar muzica lui e mai potrivita pentru VH1.
Nominalizarile pentru cele mai bune albume sunt un criteriu valoric pentru productia muzicala autohtona, motiv pentru care le trecem in revista.
Animal X – „Revolution”. O formula de succes, daca vanzarile de albume sunt cel mai important criteriu al succesului. Ritmuri molipsitoare (care se cam iau si de la o piesa la alta), strigate pline de tinerete, antren, veselie gen: „Mi-e fricaaaaaa” sau „Mai mult ca oricaaaaaaaaand”.
Cei trei membri ai formatiei infiintate in anul 2000 – care isi spun Vierme (Laurentiu Penca), soparla (Alexandru Salaman) si Hyena (serban Copot) – si-au dorit ca noul album sa insemne o adevarata revolutie in muzica romaneasca. „Revolution” are zece piese, iar „Mai mult ca oricand” este una dintre cele mai cunoscute. Aceasta este singura care are si o varianta in limba engleza, „My Desire”.
Parazitii – „Irefutabil”. Cheloo, Ombladon si FDD, adica Parazitii, si-au lansat albumul anul trecut, in noiembrie, si peste 11 zile primeau deja un disc de aur. Piesele de pe album sunt dintre cele cenzurate de posturile de televiziune si radio. Parazitii raman un produs original romanesc, care inlocuieste incrancenarea specifica genului provenit din suburbiile sarace ale New York-ului, cu o ironie considerata obscena de iubitorii de limbaj academic.
Partizan – „Am cu ce”. Dupa vreo 18 ani de „Timpuri Noi”, Artan a luat-o de la inceput cu noua trupa, cu o formula de un succes surprinzator pentru oamenii din bransa. Carisma si talentul celui mai in forma solist vocal al anilor 90 sunt locomotiva unui proiect muzical in care a avut destule de spus Razvan „Suedezu’” Moldoveanu, fondatorul trupei Timpuri Noi, plecat de multa vreme in Suedia. Filonul manelist al muzicii romanesti contemporane este luat si tavalit printr-un pane de sound-uri si scule foarte la moda pe-afara, pana capata o savoare cu totul diferita.
Vama Veche – „Am sa ma intorc barbat”. Un album unitar, la care membrii trupei au lucrat doi ani. Pentru a ilustra ce inseamna stagiul militar in Romania, grupul a conceput un fel de opereta rock, care nareaza drama unui tanar incorporat. Un prim spectacol live cu albumul, gandit ca musical si prezentat in iarna, a avut succes, drept care s-au nascut si o serie de reprezentatii la National. „Am sa ma intorc barbat” poate fi vazut in avanpremiera Premiilor MTV, pe 4 iunie, la National, de la ora 20.00.
VH2 – „Greatest Hits”. Trupa canta in aceasta formula din martie 2002 si in iulie au si scos primul album. VH2 s-a format din nucleul fondator de la Holograf (Gabi Cotabita, Mihai Pocorschi si Eugen Sonia) si cel de la Krypton (Razvan, Catalin Popescu, Gabriel Golescu) si percutionistul Ati Aristides Panaitescu.