Ei activează în multiple arii de specializare. Printre acestea se află Spitale Private, Producție și Servicii Medicale, Retail Pharma, Producători de Medicamente.

Melania Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente, este persoana ce a dat curs întrebărilor. 

Care dintre proiectele de până acum îl considerați a fi cel mai important? 

Fiecare proiect la Asociația Moașelor Independente reprezintă o bucată din viitorul pe care ni-l dorim cu  toții. Un viitor în care fiecare femeie, gravidă, mamă, fiecare tânăr, adolescent are acces la informații sigure, servicii și sprijin de calitate. Accesul rapid la informații din surse sigure este fundamental. Este și o nevoie  continuă în epoca vitezei și a inundării canalelor media și social media cu fake news, inteligență artificială  și mituri periculoase pentru sănătate.  

Activitățile noastre de mapare a sistemului medical, programele de formare pe care le realizăm cu cadre  medicale și sesiunile de informare pentru tineri, adolescenți și femei îi împuternicesc cu informații sigure,  bazate pe dovezi în ceea ce privește sănătatea reproducerii și relații bazate pe respect, atât relații de cuplu,  cât și cele care țin de relația medic-pacient. Dar și cum să navigheze spre resurse sigure de informare și  de sprijin. A-i oferi unei persoane educație, consiliere și sprijin necondiționat, oferit cu respect, trebuie să  fie mai mult decât un obiectiv. Trebuie să fie ceva firesc, nu o luptă constantă. 

Dacă ar fi să aleg un singur proiect acum, aș spune linia noastră telefonică AMI Youth Helpline – 0722 265  269. Este o resursă esențială unde tinerii, adolescenții și persoanele vulnerabile găsesc mai mult decât  informații. Îi încurajăm să ne contacteze atunci când au nevoie de suport pentru contracepție, pentru  prevenirea sarcinilor, pentru recunoașterea și prevenirea violenței și a situațiilor de abuz. Pentru orice îi  neliniștește despre corpul, sănătatea și siguranța lor. 

Importanța profesiei de moașă în România

Și tot pe primul loc aș pune demersurile noastre pentru promovarea și consolidarea profesiei de moașă în  România. Rolul moașei este vital în orice sistem de sănătate pentru că moașele contribuie la scăderea  ratelor de mortalitate maternă și infantilă, la prevenirea complicațiilor, a prematurității, la îmbunătățirea indicatorilor de sănătate reproductivă, a ratei de alăptare și asigură servicii centrate pe nevoile femeilor  și tinerilor. 

Însă, în România, numărul prea mic de moașe care activează în sistemul de sănătate și nerecunoașterea  formală prin decontarea serviciilor de îngrijire antenatală și postnatală, a consilierii privind planificarea  familială, a serviciilor furnizate prin întregul rol al moașei licențiate, conform capacităților și abilităților lor  este veriga-lipsă, dar care ar îmbunătăți sănătatea femeilor, a tinerilor și a copiilor.  

Ne dorim ca serviciile moașelor să fie decontate și în cabinetele de moașe prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât orice femeie să poată apela la serviciile unei moașe și să putem salva mai multe  vieți și preveni cât mai multe complicații. 

Dacă ne dorim un viitor sănătos și comunități sănătoase, trebuie să începem de aici.

Care considerați că este cea mai mare provocare pe care ați întâmpinat-o până acum?

Oamenii nu sunt împuterniciți cu informații vitale pentru o viață sănătoasă din toate punctele de vedere.  Lipsa de educație din școală privind egalitatea de gen, drepturile omului, violența de gen, sănătatea  sexuală, sănătatea reproducerii are consecințe asupra întregii societăți.  

Această lipsă de educație și de formare se regăsește și în rândul profesioniștilor din toate domeniile – educație, medical, poliție, justiție, asistență socială. Pot fi oameni buni, profesioniști buni, dar dacă ești  încărcat de prejudecăți și stereotipuri, nici nu îți dai seama de impactul negativ asupra celor vulnerabili.  Fără o formare cuprinzătoare, riscăm ca fiecare profesionist să-și aducă prejudecățile la locul de muncă. Acest lucru duce la servicii inadecvate și face dificilă asigurarea unor servicii bazate pe respect și pe  înțelegerea nevoilor diferite ale oamenilor. Mai ales ale celor care se confruntă cu discriminări multiple – de rasă, gen, etnie, vârstă, dizabilitate, clasă socială, orientare sexuală etc. Educația pentru diversitate  lipsește din România la toate nivelurile de învățământ și formare profesională.  

De aceea, la AMI integrăm astfel de module în toate formările pe care le facem cu personalul medical și  din servicii sociale. Astfel, aavem o înțelegere comună a nevoilor și a putea construi o societate mai  echitabilă pentru toate și toți.  

Pe cei vulnerabili îi sprijinim să-și ceară drepturile în fața unor instituții care de prea multe ori uită de  ei sau le ignoră nevoile.

Care sunt greutățile pe care le-ați întâmpinat sau încă le mai întâmpinați? 

Greutățile majore sunt legate de lentoarea și indiferența statului. Lipsurile oamenilor și nevoia de sprijin  se întâmplă acum, schimbările necesare sunt urgente. Noi, societatea civilă, suntem în avangarda progresului social din România și ne dorim ca instituțiile să fie într-un dialog permanent cu noi și să profite  de expertiza și cunoștințele noastre. 

Și comunicarea inter și intrainstituțională este o deficiență majoră. Credem că accesul la sănătate, servicii  sociale și protecție pentru cei mai vulnerabili dintre noi poate fi asigurat numai dacă instituțiile colaborează între ele.

Care sunt lipsurile inacceptabile cu care vă confruntați în activitatea dumneavoastră?

Invizibilitatea femeilor. Nevoile specifice ale femeilor sunt ignorate în societatea românească la toate  nivelurile și în toate domeniile. A fi femeie în România nu trebuie să fie un risc. Nu trebuie să necesite o  luptă continuă pentru drepturi, respect și siguranță. 

Suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce privește egalitatea de gen.

Suntem pe primele  locuri în Uniunea Europeană la ratele de mortalitate maternă, infantilă, mame adolescente, trafic de fete  și femei. Și trebuie să spunem foarte clar. Sunt tragedii care ar putea fi evitate. Sunt fete și femei care nu  au fost văzute și ascultate. Este ca și cum țara noastră face dinadins să nu-și protejeze și respecte jumătate  din populație.

Care credeți că ar fi primele trei decizii pe care omenirea ar trebui să le ia urgent?

Sănătate și educație gratuite pentru toată lumea. Mai multe femei în poziții de decizie. Asigurarea  egalității de șanse și respectarea drepturilor omului.

Ce sfaturi i-ați da unui tânăr ce s-a hotărât să meargă pe urmele dumneavoastră în carieră?

Să creadă într-o cauză, să nu renunțe la primele obstacole și să se înconjoare de oameni care îi împărtășesc  valorile. Schimbarea nu vine ușor, dar vine dacă te înconjori de oameni care împărtășesc aceleași valori.  O comunitate unită poate transforma o problemă într-o soluție, o idee în realitate. Acea soluție sau realitate poate schimba imediat în bine viețile multor oameni. Comunitatea este cea mai importantă. 

Profesia de moașă ne permite să ajutăm la promovarea și susținerea drepturilor fiecărei femei de a alege  ce decizii ia privind propriul ei corp. De asemenea, putem să oferim servicii medicale și de îngrijire cu impact major asupra  vieții ei. De asemenea, educația, consilierea și serviciile pe care le oferim tinerilor și adolescenților sunt  esențiale pentru alegeri sănătoase, informate privind o viață în siguranță și relații cu consimțământ și  respect pentru autonomia fiecăruia. Moașele contribuie la siguranța și sănătatea femeilor, adolescenților  și copiilor. Bunăstarea acestora și reacțiile pozitive și entuziasmate pe care le primim mereu de la cei  cu care lucrăm ne fac să credem că munca noastră este esențială. Totodată, schimbă la propriu lumea în care trăim.