Miercuri, 22 ianuarie, judecătorii CCR au admis sesizarea de neconstituţionalitate înaintată anul trecut de mai mulţi parlamentari şi au decis că Teodor Meleşcanu nu a fost numit legal în fruntea Senatului.
Meleşcanu a avut şi o primă reacţie în urma deciziei judecătorilor constituţionali. Politicianul spune că va aştepta mai întâi motivarea judecătorilor, însă admite că, cel mai probabil, va fi nevoit să demisioneze din funcţia pe care o deţine în prezent.
„Aștept decizia oficială și motivarea judecătorilor. O decizie CCR se aplică și cel mai probabil mă voi conforma și voi demisiona de la șefia Senatului”, a declarat acesta pentru HotNews.
CCR: Numirea lui Meleşcanu, nelegală
Judecătorii Curţii Constituţionale au luat o decizie în privinţa lui Teodor Meleşcanu. Astfel magistraţii CCR au decis miercuri, 22 ianuarie, că numirea acestuia în fruntea Senatului României a fost făcut nelegal. Curtea Constituţională a admis astfel sesizarea de neconstituţionalitate înaintată de 33 de parlamentari ALDE, PNL, PMP şi UDMR, precum şi de unii neafiliaţi vreunui grup parlamentar.
Teodor Meleşcanu a fost ales în fruntea Senatului pe 10 septembrie 2019, cu susţinerea PSD, deşi el era parlamentar ALDE. Meleşcanu a obţinut 73 de voturi, învingând-o pe candidata PNL, Alina Gorghiu, care a obţinut 59 de voturi.
Ulterior, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că mai mulţi parlamentari vor sesiza Curtea Constituţională cu privire la nelegalitatea modului în care Meleşcanu a ajuns în a doua funcţie ca importanţă din statul român. Sesizarea a fost analizată prima oară de către CCR pe data de 16 octombrie.