Teodor Melescanu nu pare deloc preocupat de business. Desi figureaza ca actionar la firma Romgarcoop - Fondul Romin de Garantare a Cooperativelor de Credit - Banci Populare SA, liderul ApR nu isi aminteste foarte multe date despre aceasta afacere, la care a participat cu o investitie de 10 milioane de lei. "Pai, nu sunt om de afaceri, ca daca as fi, nu as mai fi i politica. Lasati-ma sa ma interesez, ca nici nu stiu care este situatia. Am avut o discutie de principiu, dar nu stiu daca s-a concre
Teodor Melescanu nu pare deloc preocupat de business. Desi figureaza ca actionar la firma Romgarcoop – Fondul Romin de Garantare a Cooperativelor de Credit – Banci Populare SA, liderul ApR nu isi aminteste foarte multe date despre aceasta afacere, la care a participat cu o investitie de 10 milioane de lei. „Pai, nu sunt om de afaceri, ca daca as fi, nu as mai fi i politica. Lasati-ma sa ma interesez, ca nici nu stiu care este situatia. Am avut o discutie de principiu, dar nu stiu daca s-a concretizat sau nu. Am dat odata niste bani, dar nu stiu daca i-am dat doar ca sa fiu si eu actionar acolo sau daca e altceva”, ne-a declarat Melescanu.
Fondul de garantare a fost ifiintat i 1998, la initiativa unuia dintre actionari, Cornel Grigorut, fostul sef al Departamentului de Turism din cadrul Ministerului Comertului si Turismului, i perioada 1991-1993. Principalul obiect de activitate este garantarea depozitelor persoanelor fizice si juridice constituite la bancile populare afiliate fondului, respectiv Banca Populara de Economii si Banca Populara pentru Comert si Turism – Bancotur, din Constanta.
Grigorut, administratorul fondului de garantare, a atras i aceasta afacere nume sonore din viata politica si economica a Rominiei. Alaturi de Teodor Melescanu se mai afla printre actionari Razvan Liviu Temesan, Dimitrie Sturdza, Corneliu Gall, Ioan Goga si altii. Ca persoane juridice au participat sase cooperative de credit, printre care Salto Bucuresti si Salto Cluj, banci ifiintate de acelasi Cornel Grigorut. De reamintit ca una dintre aceste doua banci populare a facut obiectul scandalului microcreditelor oferite de Ministerul Muncii. La vremea respectiva, bancile populare care trebuiau sa gestioneze banii proveniti din Fondul National de Solidaritate, printre care si Salto Cluj, au fost acuzate indirect ca au legatura cu anumite cercuri de interese din zona politicului.
Teodor Melescanu a participat la ifiintarea Romgarcoop dorind sa acorde vecinului sau Grigorut un sprijin personal, si dupa cum sustine chiar el, fara nici o conotatie politica. Presedintele ApR nu a fost interesat cu cine se asociaza i aceasta afacere. „De ce trebuie asociat numele meu cu Temesan? Or mai fi si alte nume pe acolo. Nu-i stiu pe toti actionarii. Drept sa va spun, nu m-am interesat. Eu am fost coleg de guvern cu Grigorut, deci la rugamintea lui am participat”, precizeaza candidatul la Presedintie. De altfel, Melescanu nu isi aminteste exact nici care este domeniul de activitate al firmei la care este actionar. Cu atit mai putin, presedintele ApR ar avea cunostinta despre faptul ca desi administratorul Romgarcoop sustine ca firma lucreaza ca un fond mutual, CNVM nu confirma autorizarea acestuia. Teodor Melescanu se dovedeste a fi novice i domeniul afacerilor, si asta nu numai aparent, ci si prin necunoasterea notiunilor de baza. „Sunt actionar la un fond de garantare al cooperativelor de credit, o societate autonoma. Este SA.” intrebat daca Felicia Melescanu este implicata i afaceri, raspunsul candidatului la fotoliul de la Cotroceni a fost afirmativ, precizind ca „sotia are cuponul depus la SIF Transilvania”.
Dupa cum afirma fosti membri ApR, Melescanu nu s-a implicat i sustinerea pe plan politic a oamenilor de afaceri care activau i cadrul partidului. Motiv pentru care ApR a ramas i prag de campanie electorala fara sustinere financiara, cei mai importanti oameni de afaceri parasind acest partid.