Memorandum România-Ucraina. Se dorește implementarea de proiecte pentru dezvoltarea transportului
Memorandum România-Ucraina. Documentele semnate miercuri de către Marcel Ciolacu şi premierul ucrainean, Denys Shmyhal, marchează începutul implementării unor proiecte importante pentru transportul european. Ele au fost semnate la Kiev, la sfârșitul şedinţei comune a guvernelor celor două ţări.
În primul rând, a fost semnat un memorandum care se referă la „asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene şi o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina – România şi a infrastructurii rutiere conexe”.
Cel de-al doilea act semnat a fost un acord între cele două guverne. El se referă la un proiect de construcție a podului rutier de frontieră peste râul Tisa. Acesta va fi construit la graniţa romano-ucraineană, mai precis, între localităţile Bila Tserkva şi Sighetu Marmaţiei.
Un alt document semnat între cele două Executive a fost și Protocolul de implementare a Acordului între Ucraina şi Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor.
Tot astăzi a fost semnat și un alt Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei. Acesta vizează cooperarea dintre cele două țări în domeniul industriei de apărare.
Cele două state au semnat și un Memorandum, de data aceasta pentru parteneriatul în domeniul farmaceutic. Totodată, a fost semnată și o Declarație de intenție care a implicat Ministerele Sănătății celor două țări.
Potrivit Comisiei Europene, fondurile necesare pentru aceste proiecte sunt deja accesibile. Ele sunt disponibile prin bugetul Uniunii Europene. Totodată, și prin intermediul Banca Europeană de Investiții (BEI) și prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Comisia Europeană salută cooperarea dintre România și Ucraina
Un comunica de presă al Comisiei Europene arată că proiectele care vor fi implementate în viitor vor contribui la creșterea capacității culoarelor de solidaritate. Acest lucru este deosebit de important, ținând cont de pagubele produse infrastructurii Ucrainei în urma războiului.
„România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și se angajează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia încurajează o astfel de cooperare strânsă între statele membre ale UE și Ucraina.
Comisia continuă să sprijine punerea în aplicare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina și a planului de acțiune ucrainean în ceea ce privește exportul de cereale ucrainene, în special prin facilitarea legăturilor transfrontaliere și a operațiunilor de transport”, potrivit comunicatului CE.