Viitorul verde este alcătuit din numeroase componente. Numai cine le are poate performa. Și ca să ai ce trebuie trebuie să apelezi la specialiști. Adică la Menlo Electric.
Menlo Electric este, probabil, cea mai puternică companie din România atunci când vine vorba despre componente fotovoltaice. Și nici nu există șanse să coboare de pe acest loc unu.
Avantajul Menlo Electric este că lucrează direct cu producători de top și deja consacrați de componente solare. Firma este distribuitor oficial pentru Jinko Solar, Risen Energy, JA Solar, SolarEdge, Sungrow, Deye, FoxESS, SolaX, TSUN și Photonica. Aceste branduri sunt recunoscute pentru eficiența lor ridicată, fiabilitate și inovație tehnologică. Country managerul pentru România și Balcani, Adrian Stan, spune că asocierile strategice cu lideri din industrie precum Sungrow și JinkoSolar au fost esențiale pentru succesul Menlo.
O dezvoltare impetuoasă
Menlo Electric a înregistrat o creștere rapidă și semnificativă în industria fotovoltaică, reflectată clar în vânzările cumulative de componente. În 2023, a atins aproape 1000 MW, în comparație cu aproximativ 400 MW în 2022 și 100 MW în 2021, iar în 2024 a ajuns deja la 1000 MW.
”Aceasta creștere fabuloasă se datorează strategiei noastre de extindere agresiva pe piețele internaționale și parteneriatelor puternice cu furnizori de renume. Suntem un distribuitor pentru module fotovoltaice, invertoare, baterii și accesorii de la branduri de top, deservind peste 300 de clienți în mai mult de 40 de țări în fiecare lună”, declară, pentru Capital, Adrian Stan, country manager pentru România și Balcani.
În ultimii ani, Menlo Electric a integrat și distribuit 1GW de module fotovoltaice Jinko, iar dezideratul este să distribuie încă 1GW în următoarele 12 luni.
O piață explozivă
Piața fotovoltaicelor a evoluat semnificativ din 2020, cu tendințe majore precum expansiunea rapidă a industriei solare din China, care a instalat 217 GW în 2023, și o supraproducție globală de componente din cauza capacității excesive de producție a Chinei. Acest surplus a dus la provocări pe termen scurt și riscuri de falimente pentru producători. Piețele europene și americane se confruntă cu o concurență crescută și instabilitate a prețurilor.
”Ambițiile Menlo Electric la nivel mondial sunt înalte. Vrem să devenim principalul distribuitor de componente solare și să contribuim la adoptarea pe scară largă a energiei regenerabile. Vizăm să ne extindem prezența în piețe noi și să consolidăm parteneriatele existente pentru a oferi soluții de energie solară de înaltă calitate la nivel global”, ne dezvăluie Adrian Stan.
2025, anul fotovoltaicelor
”Din perspectiva mea de country manager pentru România și Balcani, 2025 se arata promițător pentru dezvoltarea energiei solare în regiune. Planificam să continuăm extinderea și să implementam mai multe proiecte de energie regenerabilă, care vor sprijini tranziția către surse de energie verde”, ne-a mărturisit country managerul Adrian Stan.
Desigur, aici, colaborările strategice și angajamentul Menlo față de sustenabilitate vor fi esențiale pentru succesul acestor demersuri.
”Prioritățile mele sunt extinderea prezenței Menlo Electric în regiune, dezvoltarea parteneriatelor locale și implementarea de proiecte care să contribuie la tranziția către energie regenerabilă. Voi pune accent pe creșterea capacității de distribuție și pe asigurarea accesului la echipamente solare de înalta calitate pentru clienții noștri din aceste piețe”, subliniază Stan
Să nu uităm de CSR
Menlo Electric este activ implicată și în inițiative CSR. Compania susține programul Solar2Share Collective, în colaborare cu parteneri precum JinkoSolar și Sungrow. Menlo a finalizat 15 proiecte solare la școli, grădinițe și spitale din șapte tari. Totul cu o capacitate cumulată de 400 kW.
În România, Menlo Electric a contribuit la soluțiile de energie regenerabilă pentru Complexul de servicii rezidențiale pentru copii și tineri cu dizabilități din Piatra Neamț. Acest proiect, realizat în ianuarie 2023, a inclus instalarea a 75 de module fotovoltaice Jinko Solar. Dar și a unui invertor Sungrow de 33 kW. Ceea ce a redus costurile cu energia electrica cu 50% și emisiile de CO2 cu 844 de tone.