Lipsa echilibrului poate fi periculoasă, 3 milioane de persoane în vârstă solicitând îngrijiri medicale pentru leziuni legate de cădere în fiecare an în SUA. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, căderile nu sunt inevitabile când îmbătrânim.
Geriatrii sugerează că oamenii ar trebui să înceapă să își pună întrebări despre echilibrul lor încă de la vârsta de 50 de ani pentru a preveni căderile.
Lipsa echilibrului poate fi periculoasă când îmbătrânim
Dacă vă simțiți vreodată nesigur, este important să cereți unui medic să vă verifice, chiar dacă numai ocazional, deoarece alte sisteme din organism pot afecta echilibrul.
O evaluare ușoară la domiciliu poate determina dacă mai aveți nevoie de o intervenție.
Greg W. Hartley, profesor de fizioterapie la Universitatea din Miami, specializat în geriatrie, recomandă să stați în picioare lângă un perete sau lângă ceva care vă poate oferi sprijin dacă este necesar, ridicând un picior timp de 10 secunde.
Dacă nu puteți face asta, probabil ar trebui să mergeți la un kinetoterapeut, scrie MedicalXpress.
TUG, pentru „timed up and go”
Evaluarea TUG măsoară timpul necesar pentru a vă ridica de pe scaun. Dacă durează mai mult de 15 secunde, riscul de cădere crește semnificativ. Dacă timpul este sub 12 secunde, riscul de cădere este aproape inexistent. Acest test ajută la evaluarea mobilității și echilibrului.
National Council on Aging oferă o resursă online pentru evaluarea riscului de cădere, cu întrebări despre medicamente, teama de cădere și dificultatea de a trece peste borduri.
Geriatrii recomandă activitatea fizică constantă pe tot parcursul vieții pentru a îmbunătăți echilibrul. Acest lucru este crucial, mai ales în perioada declinului masei musculare după vârsta de 30 de ani.
Tai chi și yoga sunt deosebit de bune
Tai chi și yoga sunt excelente pentru vârstnici, datorită mișcărilor controlate ce implică greutatea corporală. Exercițiile pot fi integrate în rutina zilnică, de zi cu zi.
Pentru activitatea fizică generală, Institutul Național al Îmbătrânirii recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână, incluzând întinderi, activități aerobice și antrenamente de forță cu greutăți sau benzi de rezistență.