Profitul înainte de dobânzi și impozitare (EBIT) al Mercedes-Benz s-a redus la 13,6 miliarde de euro în 2024, față de 19,7 miliarde de euro în 2023, marcând o scădere de 6 miliarde de euro. De asemenea, veniturile totale ale companiei au scăzut la 145,6 miliarde de euro, comparativ cu 152,4 miliarde de euro în anul precedent.

Declinul vânzărilor și concurența pe segmentul electric

Fluxul de numerar liber din activitățile industriale a ajuns la 9,2 miliarde de euro, față de 11,3 miliarde de euro în 2023.

Pe fondul unei scăderi de 4% a livrărilor în Europa și China, Mercedes-Benz a întâmpinat dificultăți și pe segmentul vehiculelor electrice.

În timp ce rivalii, precum BMW, au reușit să-și crească vânzările de automobile electrice, Mercedes-Benz a raportat un declin al acestui segment, ceea ce a contribuit la scăderea performanțelor financiare.

masini soferi mercedes
SURSA FOTO: Unsplash

Măsuri de restructurare și reducere a costurilor

Pentru a contracara această tendință, Mercedes-Benz a anunțat un plan de reducere a costurilor de producție cu 10% până în 2027. În acest context, compania a ajustat deja capacitățile de producție, renunțând la fabricile din Hambach (Franța), Iracemapolis (Brazilia), precum și la unitățile CKD din Rusia și Indonezia.

Conform strategiei anunțate, capacitatea globală de producție a Mercedes-Benz pentru autoturisme va fi redusă de la 2,5 milioane de unități în 2024 la un interval cuprins între 2 și 2,2 milioane de unități până în 2027. Deși nu sunt planificate închideri de fabrici în Germania, producția fiecărei uzine germane va fi menținută la o medie de 300.000 de unități.

Mercedes-Benz își va adapta producția pentru a reduce costurile și a optimiza eficiența. Uzina din Kecskemét, Ungaria, va începe producția unui nou model compact, beneficiind de costuri de producție cu 70% mai mici decât în Germania. În SUA va fi introdus un nou model din segmentul Core, iar în China va fi lansată o versiune cu ampatament lung a SUV-ului GLE.

Reducerea costurilor fixe și digitalizare

În ultimii cinci ani, compania a reușit o reducere cu 19% a costurilor fixe, iar planul actual prevede o nouă scădere de 10% în următorii trei ani. Printre măsurile vizate se numără reducerea pozițiilor de management și accelerarea digitalizării.

CEO-ul Mercedes-Benz, Ola Källenius, a subliniat că aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura competitivitatea companiei într-un mediu economic incert.

„Pentru a asigura competitivitatea viitoare a companiei într-o lume incertă, luăm măsuri pentru a face compania mai rapidă, mai slabă și mai puternică”, a spus CEO Ola Kallenius.

Directorul financiar, Harald Wilhelm, a transmis că Mercedes-Benz este bine poziționată pentru a reveni la marje operaționale de două cifre în viitorul apropiat, semnalând astfel o posibilă redresare a performanțelor financiare ale companiei.

„Mercedes-Benz este bine poziționată pentru a reveni la marjele de două cifre în viitorul apropiat”, a dat asigurări directorul financiar, Harald Wilhelm.