Constructorul german Mercedes-Benz, divizie a grupului Daimler AG, a anunţat luni că a ajuns la un acord cu sindicatele de la uzina sa din Ungaria pentru a majora salariile de bază cu 10% în fiecare din următorii doi ani, informează Reuters.
Producţia şi exportul de autoturisme produse de constructorii străini este un factor important de creştere economică pentru Ungaria, ţară unde salariile muncitorilor calificaţi sunt sub nivelul din Occident. Anul trecut, industria auto a fost responsabilă pentru un sfert din producţia industrială a Ungariei.
Acordul salarial convenit de Daimler vine după mai multe luni de negocieri cu sindicatele de la uzina de la Kecskemet, centrul Ungariei, unde lucrează aproximativ 4.000 de angajaţi. Vasas, unul din sindicatele importante de la uzina de la Kecskemet, a solicitat o majorare salarială de 15% şi luna trecută a organizat o grevă de protest de două ore.
Într-un comunicat de presă, Mercedes, care produce în Ungaria modelele B Class, CLA şi CLA Shooting Brake, a precizat că va majora salariile tuturor angajaţilor cu 10% începând cu luna aprilie 2017 şi cu alte 10% începând cu luna aprilie 2018.
Noul acord salarial pe doi ani al celor de la Daimler este primul acord anunţat în mod public de un mare angajator privat din Ungaria după ce luna trecută guvernul condus de Viktor Orban a ajuns la un acord cu angajatorii pentru o majorare semnificativă a salariului minim. Premierul Orban a convenit cu angajatorii ca salariul minim să fie majorat cu 15% în 2017 şi cu alte 8% în 2018 în timp ce contribuţiile sociale vor fi reduse cu şapte puncte procentuale în următorii doi ani.
Conform datelor statistice, salariul mediu brut în Ungaria a crescut cu 6,7% în luna ianuarie-septembrie până la 257.900 de forinţi (871 dolari) pe lună. Agerpres