În ciuda acestui fapt, inginerul horticol Ioan Anghel, cel care se ocupă de livezi, reușește încă să obțină recolte record cu acești ”bătrânei”. La mare căutare este soiul Pătul, printre puținele fructe pe care medicii le recomandă în regimul diabeticilor.
În fiecare toamnă, livada Horticola Sibiu este asaltată de cei care vor să își culeagă singuri mere. Foarte mulți cu probleme de glicemie știu că pătulul este poama pe care o pot consuma liniștiți.
”Medicii cu care am vorbit ne-au spus că analizele au arătat că pătulul are un echilibru între nivelul de zaharuri și aciditate, caracteristică ce ajută diabeticii să își țină boala sub control”, ne-a explicat inginerul horticultor Ioan Anghel. Mulțumită priceperii lui, la Viile Sibiului rodesc astăzi pomi plantați acum 49 de ani. Și nu doar că dau fruct, dar sunt încărcați de poame.
Horticola Sibiu este, din câte știm noi, producătorul cu cea mai mare suprafață de livadă din România: 633 de hectare. O mare parte din acești pomi au o istorie atât de veche că, dacă ar putea vorbi, ai rămâne mut de câte ar avea de povestit. Asta și pentru că arborii au vârste recod și au fost plantați în 1949. În ciuda acestui fapt, inginerul horticol Ioan Anghel, cel care se ocupă de livezi, reușește încă să obțină recolte record cu acești ”bătrânei”. La mare căutare este soiul Pătul, printre puținele fructe pe care medicii le recomandă în regimul diabeticilor.