Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, care presupune distribuirea zilnică de mere copiilor din clasele I-VIII, va presupune alocarea de fonduri de aproape 48 de milioane lei, dintre care circa un milion de lei va costa comunicarea, potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului. Pentru anul şcolar 2009/2010, programul presupune distribuirea zilnică de mere copiilor din clasele I-VIII din unităţile de învăţământ public şi privat, pe o perioadă de maxim 100 zi
Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, care presupune distribuirea zilnică de mere copiilor din clasele I-VIII, va presupune alocarea de fonduri de aproape 48 de milioane lei, dintre care circa un milion de lei va costa comunicarea, potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului.
Pentru anul şcolar 2009/2010, programul presupune distribuirea zilnică de mere copiilor din clasele I-VIII din unităţile de învăţământ public şi privat, pe o perioadă de maxim 100 zile şcolare, între lunile noiembrie 2009 şi martie 2010.
Suma cuprinde totalul fondurilor reprezentând contravaloarea contribuţiilor financiare ale Comunităţii Europene de 19,97 milioane lei (4,99 milioane euro) şi a co-finanţării publice şi a cheltuielilor, în valoare de 27,957 milioane de lei (6,98 milioane euro).
Din finanţarea comunitară, 5% se alocă pentru acoperirea costurilor de comunicare a programului, respectiv 998.820 de lei (249.705 euro).
Comunicarea programului va fi asigurată de Ministerul Agriculturii, prin Agenţia de Plăţi. Acţiunile de comunicare a programului vor fi realizate prin intermediul unui poster care va fi expus în fiecare şcoală.
Limita valorii zilnice este 0,30 lei/măr
Pentru anul şcolar 2009/2010, numărul total al elevilor din clasele I-VIII din sistemul de învăţământ public şi privat este de 1.798.296, iar limita valorii zilnice este 0,30 lei/măr.
Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli este implementat de către Consiliul Uniunii Europene, începând cu anul şcolar 2009 – 2010, şi va dura până în anul 2013.
Consiliile judeţene sau locale, cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi, respectiv, ale comunelor, oraşelor şi municipiilor se vor ocupa de organizarea procedurilor de achiziţie publică, desemnarea câştigătorilor, încheierea contractelor cu furnizorii, dar şi de monitorizarea şi controlul distribuţiei fructelor.
Proiectul de ordonanţă prevede ca, pentru obţinerea unor preţuri cât mai competitive, autorităţile contractante vor opta, de regulă, pentru atribuirea contractului pe loturi şi pentru organizarea unei
licitaţii electronice, ca fază finală a procedurii de atribuire aplicate.
SURSA: Mediafax