Merkel a reiterat că se doreşte păstrarea Greciei în zona euro, menţionând că restructurarea voluntară a datoriilor statului elen trebuie să continue. În acelaşi timp, ea a avertizat că timpul se scurge rapid pentru Atena, spunând că negocierile cu creditorii privaţi asupra ajustării datoriei trebuie să fie încheiate rapid. Deşi a subliniat necesitatea eliberării rapide a următoarei tranşe a împrumutului de salvare, cancelarul german a adăugat că în cazul în care nu există niciun progres în negocierea pachetului de ajutor pentru Grecia, următoarea tranşă a ajutorului nu poate fi plătită.
Încercările Greciei de a ajunge la un acord cu creditorii săi se derulează fără niciun rezultat de mai multe săptămâni, fiind întâmpinate dificultăţi în ceea ce priveşte "haircut-ul" pe care creditorii trebuie să-l accepte. Iniţial, creditorilor privaţi ai statului elen li se cerea să îşi taie la jumătate valoarea deţinerilor în obligaţiuni greceşti, iara cum se cere o reducere de 60%.
În lipsa tranşei de ajutor, Grecia s-ar găsi în imposibilitatea de a plăti 14 miliarde de euro, în contextul în care statul elen are pe 20 martie prima scadenţă semnificativă din acest an, când vor ajunge la maturitate obligaţiuni de 14,4 miliarde euro. O intrare în incapacitate de plată ar aduce, cu siguranţă, şi ieşirea din zona euro.
Referitor la situaţia Greciei, Merkel a precizat că va purta, marţi, discuţii cu Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional.
Preşedintele francez a declarat că a convenit cu Merkel să îi ceară Băncii Centrale Europene să facă tot ce poate pentru a asigura funcţionarea cât mai bună a Fondului European de Stabilitate Financiară.
Întrebat de un reporter dacă ratingul AAA al Franţei este în pericol, Sarkozy a găsit amuzantă întrebarea. Merkel i-a sărit în ajutor, subliniind că nici Franţa şi nici Germania nu îşi vor pierde ratingul maxim.