"Ştiu că mai sunt discuţii dificile cu Parlamentul. Dar este în natura lucrurilor. Vreau doar să subliniez faptul că, fără un acord în cadrul Consiliului European, nu ar fi absolut nicio baza pentru o decizie în Parlament", a declarat cancelarul german, îndemnând parlamentarii europeni să se concentreze pe ceea ce uneşte Consiliul şi Parlamentul şi nu pe ceea ce desparte cele două instituţii europene.

În aceeaşi declaraţie, Merkel s-a exprimat elogios cu privire la acordul obţinut după o lungă şi aprigă dezbatere la summitul din 7 şi 8 februarie.

Rezultatul este "de nepreţuit", a afirmat ea, amintind că până atunci nu s-a putut ajunge la un astfel de acord sau la o soluţie de urgenţă din cauza opoziţiei Marii Britanii.

Lăudând capacitatea de compromis a celor 27 de state membre, Merkel a estimat că acordul asupra bugetului UE este "bun pentru creştere, competitivitate şi ocuparea forţei de muncă". "Aceasta este o veste bună pentru viitorul Europei", a asigurat cancelarul german.

"Eu spun clar: nimeni, nici printre ţările afectate de criză, nici printre cei care poartă povara cea mai mare de solidaritate, nu poate accepta faptul ca toată lumea să facă economii în Europa, cu excepţia Europei înseşi", a adăugat ea.

Liderii UE au convenit la recentul lor summit, la capătul a peste 24 de ore de discuţii tensionate, asupra bugetului de austeritate pentru 2014-2020, în scădere pentru prima oară în istoria Uniunii Europene.

Dar, într-un demers neobişnuit, liderii celor patru grupuri politice principale din Parlamentul European, care reprezintă majoritatea covârşitoare de circa 750 de deputaţi, au ameninţat să blocheze bugetul de compromis.

"Parlamentul European nu poate accepta forma’ acestui acord, avertizează într-un comunicat Joseph Daul (conservatorii), Hannes Swoboda (socialiştii), Guy Verhofstadt (liberalii), Rebecca Harms şi Daniel Cohn-Bendit (verzii). Potrivit acestora, el ‘nu va consolida competitivitatea economiei europene, ci din contră o va slăbi’. Bugetul ‘nu este în interesul cetăţenilor europeni", se mai spune în comunicatul menţionat.

În virtutea Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European este cel care trebuie acum să adopte bugetul, ceea ce nu a fost cazul pentru exerciţiile anterioare multianuale. Un vot asupra bugetului UE ar urma să intervină în luna iulie.
Sursa: Agerpres